Razgovarano o modalitetima saradnje

Isa Mustafa predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) je u sjedištu ovog političkog subjekta u Prištini primio najviše predstavnike koalicije VAKAT, Rasima Demirija, Dudu Balje i Sadika Idrizija sa kojima je razgovarao o modalitetima saradnje, prenosi Radio televizija Kosova, program na bosanskom jeziku.

U sjedištu LDK-a predsjednik ovog subjekta susreo se sa predstavnicima Koalicije VAKAT, tačnije sa zastupnicima Rasimom Demirijem i Dudom Balje, te Sadikom Idrizijem predsjednikom Demokratske stranke Vatan.

Susret je održan iza zatvorenih vrata dok su najviši predstavnici oba subjekta nakon polučasovnog razgovora iznijeli svoja gledišta.

"Razgovarali smo o nekim gorućim pitanjima, poput reformi u izbornom sistemu, zakonodavstvu, gdje smo iznijeli naša stajališta. Bilo je riječi također i o mogućnostima saradnje za sljedeće lokalne izbore. Politički predstavnici Bošnjaka su također prezentirali svoje stavove prema ovom pitanju. Razgovarali smo i o decentralizaciji, gdje smo dali podršku tom procesu, kako bi bošnjačka i druge zajednice mogle da ostvare svoja prava, naročito na lokalnom nivou. LDK je stava da se svima u tom procesu omoguće podjednaka prava kako bi se na najdirektniji način mogli riješavati problemi građana. Bilo je riječi i o ekonomskim pitanjima, te obrazovnom procesu u kojem učestvuju bošnjačka djeca", rekao je između ostalog Isa Mustafa, lider LDK-a.

S druge strane je Sadik Idrizi, predsjednik Demokratske stranke Vatan, izrazio zadovoljstvo proteklim razgovorima i i uvjerenje o mogućnosti razgovara o saradnju i o mogućim modalitetima saradnje.

"Mi smo danas razgovarali sa predsjednikom LDK-a i sa rukovodstvom LDK-a i smatramo da smo dobili značajnu podršku za nastavak saradnje. Mi ćemo nastaviti saradnju sa partijom LDK, jer smo partneri već više od 20 godina i svakako da ćemo i za naredne izbore, i za lokalne i ostale, biti spremni da razgovaramo o mogućoj saradnji, o mogućim modalitetima saradnje. Također, dobili smo podršku i u ovim izbornim reformama koje se vode, a takođe i po pitanju decentralizacije, što je za nas veoma bitno da imamo podršku ovih jakih partija u albanskoj zajednici. Mi želimo da decentralizacija kao proces bude u skladu sa zakonima Kosova, i zašto ne, znači za dobrobit građana Kosova", rekao je Idrizi.

Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka Rasim Demiri je kazao da je zatražio podršku od LDK-a vezanu za proces decentralizacije, koji predviđa formiranje opština sa bošnjačkom većinom. Prema njegovim riječima na sastanku je razgovarano i o izbornoj reformi kao i približavanju stavova u političkim procesima.

"Mogu da kažem da smo danas imali jedan dobar susret sa predsjednikom LDK, Isa Mustafom. Ovo je jedan početak gdje ćemo nastaviti dalju saradnju. Na današnjim razgovorima bilo je riječi o mnogim stvarima, upoznali smo predsjednika Mustafu sa bošnjačkom zajednicom i sa problemima sa kojima se susreće bošnjačka zajednica. Naišli smo na dobro razumijevanje kada je riječ o decentralizaciji. Imaćemo jednu dobru podršku, jer ćemo ovo pitanje potegnuti u Parlamentu. Mi smo više puta govorili po ovom pitanju i uvijek smo govorili da mi, odnosno bošnjačka zajednica će svoja prava tražiti u institucijama Republike Kosovo", rekao je Demiri.

Nadalje je Duda Balje, zastupnica u Parlamentu Kosova izjavila da su cjelokupni razgovori bili skoncentrisani na tri glavne teme, izborne reforme, decentralizacija i mogućnost buduće saradnje.

"Ovo je već drugi sastanak koji smo ja i gospodin Rasim Demiri imali sa gospodinom Isa Mustafom. Suština cjelokupnog razgovora je bila skoncentrisana na tri glavne teme, a to su izborne reforme, decentralizacija i mogućnost buduće saradnje. Ovo su prvi sastanci i nadamo se da će se ovo intenzivirati i u budućnosti i očekujemo dobru saradnju sa njima", rekla je Duda Balje.

Predstavnici oba politička subjekta iznijeli su da na današnjem susretu nije potpisan bilo kakav koalicioni sporazum za naredne izbore.

"Mi se danas nismo okupili radi postizanja sporazuma o koaliciji. Razgovarali smo o zajedničkim interesima, gdje je u procesima LDK podržala bošnjačku zajednicu i njihove predstavnike. Mogu također da kažem da ćemo na sljedećoj sjednici Skupštine Republike Kosova podržati Rasima Demirija u izboru za mjesto potpredsjednika i člana predsjedništva Skupštine, zato što je to ujedno i stav bošnjačke zajednice. Ne vidim razloga zašto ga ne bi podržali kada je poznat njegov doprinos kao zatupnika", dodao je Isa Mustafa.

"Mi izlazimo na izbore lokalne i na one buduće parlamentarne samostalno, odnosno kao Koalicija VAKAT. Mi ne možemo praviti, mi nikada nismo pravili, ne pravimo koalicije sa većinskim partijama, zato što to ne bi bilo u interesu naše zajednice. Mi možemo govoriti o saradnji i naš razgovor o saradnji se tiče nakon izbora, odnosno nakon prvog kruga. Mi ćemo imati kandidate i u prvom krugu i za gradonačelnika opštine, u Dragašu sigurno, jer mi želimo da kao ozbiljan politički subjekat da naši birači imaju mogućnost da glasaju za našeg kandidata. To je naš cilj u politici, a nakon prvog kruga vidjećemo da li ćemo podržati i kog ćemo kandidata podržati. Ovo su bili razgovori sa predstavnicima LDK-a o mogućnosti da nakon prvog kruga izbora podržimo njihove kandidate", rekao je Sadik Idrizi.

Najviši predstavnici Demokratskog saveza Kosova i Koalicije VAKAT najavili su da će njihov sljedeći susret biti održan u Prizrenu.