Ukupan broj je negdje oko 140

Sirijska zemlja je natopljena krvlju Albanaca. Vjeruje se da je do sada 10 Albanaca ubijeno u borbi protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Muhamed Koprova, 22 godina, je najnovija žrtva u Siriji. Prošle sedmice je ubijen dok se borio uz rame sa pobunjeničkim snagama.

Obavještajni izvori su izjavio za list "Koha Ditore" da je osam Albanaca ubijeno sa Kosova, iz Preševske doline i Albanije, dok su druga dvojica sirijski državljani porijeklom sa Kosova, prenosi portal "Telegrafi".

Ovaj izvor je rekao da je ranije ove sedmiceu, mladić iz regiona Mitrovice bio dio ekstremne vjerske skupine. Onamo je otišao iz Švedske gdje je živio zajedno sa porodicom.

"Do sada se govori da je ubijeno ukupno 10 Albanaca. Od njih dvojica Albanaca sa sirijskim državljanstvom - Mynyr Arnauti i Behlul Arnauti", rekao je obavještajni izvor. On je rekao da je prvi ubijeni Kosovar Naman Demolli, zatim Musë Ahmeti, jedan Albanac iz Ternovca iz istočnog Kosova, Ebu Omer El Albani iz Albanije i Muhamed Koprova rođen na Kosovu.

"Četiri druga Albanca iz Albanije su ubijena, ali mi još uvijek nemamo službenu potvrdu njihovog identiteta", rekao je ovaj izvor.

Vjeruje se da je ukupan broj Albanaca koji su uključeni u sirijskom ratu oko 140. Oni su podijeljeni u dvije skupine, u Aleppo.

Kosovske vlasti ne žele razgovarati o tom pitanju - kojim putevima Albanci odlaze na sirijskom frontu.