Sporazum - prvi korak u etničkom pomirenju

Etnička saradnja na istoku Kosova naprednija je nego u ostatku zemlje. U naporu na ubrzavanju etničkog pomirenja, predstavnici nekoliko multietničkih opština na istoku Kosova potpisali su sporazum u osam tačaka kojim se predviđa važnost multietničnosti i njen uticaj na Kosovo kao održivu demokratiju.

"Mi smo ga prihvatili bez ikakvog oklijevanja, jer sve što je vezano za pomirenje, razumijevanje i saradnju mi pozdravljamo," izjavio je Bajrush Ymeri, predsjednik opštine Novobrdo.

On je izjavio da je taj sporazum, koji su krajem prošlog mjeseca potpisale opštine Gnjilan, Kamenica, Novobrdo i srpska opština Ranilug, uslijedio nakon procesa konsultacija s Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi.

Ymeri je izjavio da oblast istočnog Kosova generalno praktikuje multietnički suživot. U toj oblasti se tokom sukoba 1998-99. desilo manje strahota, zbog naprednog nivoa međuetničke saradnje u njoj, kaže on.

"Mi dosljedno predstavljamo dobar primjer, i zbog toga je naša opština često mjesto za posjete predstavnika drugih opština, kao primjer koji treba slijediti. Ja sam čak bio domaćin studentima iz sjevernog dijela Mitrovice," kaže Ymeri.

Omer Daku, potpredsjednik opštine Gnjilan, izjavio je da će se tim saopštenjem dodatno ojačati tolerancija koja je prisutna među etničkim skupinama u toj oblasti.

"Mi imamo potpredsjednika za zajednice, Srbina, koji pruža značajan doprinos konsolidaciji pozitivnih međuetničkih odnosa," izjavio je Daku.

Prema tom sporazumu, utvrđeno je devet oblasti u kojima su se četiri općine obavezale na budući rad u cilju postizanja pomirenja i tolerancije.

Nikola Gaon, glasnogovornik Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi, izjavio je da taj sporazum predstavlja prvi korak u procesu pomirenja.

"Zatim će opštine formirati zajednički tim koji će planirati akcije za izgradnju povjerenja među mladima i za podršku opštinama u provedbi svojih obaveza, dok će [organizacija] podržati održavanje međuetničkog foruma za učenike srednjih škola," izjavio je Gaon.

Lokalni srpski političari naglasili su potrebu za trajnim akcijama kojima će se doprinijeti ubrzavanju međuetničke saradnje.

"Ja sam za proširenje broja opština uključenih u ovo saopštenje. To je odličan znak saradnje," izjavio je Živko Tomić, član skupštine Raniluga.

"Opština Ranilug ima vrlo dobre odnose s Kamenicom i okolnim općinama, ali bit će korisno ako se ta inicijativa proširi i na druge opštine," dodao je on.

Nenad Jevtić iz Kamenice kaže da je lijepo kad vaša oblast može izvoziti pozitivne primjere u druge dijelove Kosova.

"Nadam se da će ovi primjeri razumijevanja imati nekog uticaja u drugim oblastima," izjavio je Jevtić.

Mještanin Kamenice Bislim Elezi se nada da će potreba za fokusiranjem na multietničnost prestati.

"Jedan korak bliže prestanku međuetničkih problemaznači jedan korak bliže danu kad će lideri ulagati sve svoje kapacitete u stvarne probleme ljudi, radna mjesta, zapošljavanje, socijalnu pomoć mimo etničkih linija," izjavio je Elezi.