Kategorički odbijeno

Priština takvu vrstu autonomije kategorički odbila, uz poruku da Srbija treba prihvatiti nezavisno Kosovo.

Potpredsjednica kosovske Vlade Edita Tahiri rekla je da je autonomija za Srbe na Kosovu poput Republike Srpske iluzija, kao i da Beograd ne prihvata "nove realnosti".
Ona je za bečki Standard rekla da je prištinski tim takvu vrstu autonomije kategorički odbio i dodala da Srbija treba da prihvati "nezavisno Kosovo" i da prestane da se "miješa u stvari drugih država".
Posljednja runda
Prema njenim riječima, Beograd je "najprije potvrdio da će rasformirati ilegalne strukture na sjeveru, ali kada je trebalo doći do konačne odluke, više na to nije spreman".
Tahiri smatra da je posljednja runda pregovora pokazala da je Srbija daleko udaljena od promjene načina razmišljanja i da nije spremna da odustane od "miješanja".
Povodom navoda bečkog dnevnika da je beogradski tim u prošloj rundi dijaloga, zatražio da sudovi na sjeveru Kosova budu popunjeni srpskim sudijama, Tahiri je rekla da kosovski Ustav predviđa da sudije budu postavljene po etničkim kvotama i da ne može biti "političkog imenovanja pravosudnog osoblja".
Zajednica srpskih opština, prema njenim riječima, može djelovati samo savjetodavno, koordinirajuće, ali ne sa izvršnim ovlaštenjima, jer treći nivo vlasti, pored centralnog i lokalnog, nije moguć.
Za razliku od medija Tahiri tvrdi da pitanje prisustva kosovske vojske na sjeveru uopće nije bilo na dnevnom redu u Briselu.
Pod pritiskom
Međutim, podsjeća Standard, kosovski premijer Hashim Tachi, koji je pod teškim unutrašnjopolitičkim pritiskom, zaprijetio je da će Priština, ako Beograd ne pristane, svoja ovlaštenja proširiti na sjever, gdje kosovska Vlada do sada ima samo kancelariju za kontakt.
U diplomatskim krugovima, ističe list, spekulira se da Srbija namjerava da poveća pritisak kako bi dobila garancije od EU-a za prijem u članstvo EU.
Istovremeno, Standard tvrdi da je za premijera Ivicu Dačića u pitanju njegova politička karijera, jer on ne bi ne bi politički preživio neuspjeh dijaloga, jer bi tada bili raspisani prijevremeni izbori na kojima bi mogla da pobijedi SNS Aleksandra Vučića.