"Vrući dani" su pred nama

Ukoliko srpska strana na kraju odbije da potpiše sporazum o Zajednici srpskih opština, onda će pristup Prištine u tri opštine nastanjene srpskim većinskim žibljem biti još još više otežan, a sav "pokušaj" Vlade Kosova u dijalogu otići u prazno.

Na posljednjem sastanku u Bruxellesu, dva premijera, Hashim Thaçi i Ivica Dačić nisu postigli nikakav dogovor, a njihove pozicije, prema barunici Catherine Ashton, bile su dijametralno suprotne, posebno o ulozi  koju bi imala Zajednica srpskih opština.

Politički analitičari predviđaju "vruće dane" ako na sljedećem sastanku Thaçija i Dačića ne dođe do postizanja sporazuma, koji se manje više smatra početkom promjene stanja na sjeveru, piše list "Zëri".

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da ukolikos e strane dogovore, onda se otvara novo poglavlje, ali ukoliko do toga ne dođe onda će službena Priština morati uspostaviti svoju ovlast na sejveru uz upotrebu sile, ali bez uzrokovanja mogućih žrtava.
 
Prema njegovim riječima, zemlje koje su podržale Kosovo podržaće ga i u njegovoj odlučnosti da uspostavi red i zakon na sjeveru, iako moralo to i silom, jer u protivnom, kako on kaže Kosovo mora dići ruke od sjevera.

No, s druge strane, Shpend Kursani iz Instituta KIPRED  kaže da ukoliko ne uspije moguć sporazum Prištine i Beograda, situacija na sjeveru neće biti mnogo gora nego što je trenutna.
 
"Ako pregovori ne uspiju, mora se ubjediti Europska unija da izvrši pritisak na Srbiju da ukloni svoje strukture sa sjevera, kako bis e očuvala stabilnost ne samo na Kosovu, nego i u regionu, a što je opet u interesu EU. To znači da je ovo način koji Kosovo mora iskoristiti", kaže on.

Prema njegovim riječima, kosovska strana mora imati jasnu i konkretnu sliku kako će integrisati sjevr bez pregovora sa Srbijom i dodaje da sjever zemlje nastavlja da "diše" kao oaza organiziranog kriminala.

Slično mišljenja su i predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje koji vjeruju da bez obzira štos e dogodilo u Briselu, situacija na sjevru se neće poboljšati.

"Ono što se naziva normalizacija, ustvari je normalizacija između političara, elita, ali nikako normalizacija između albanskog naroda na Kosovu i srpskog, koji se nekada i treba normalizovati, ali će biti potrebni drugi koraci", kaže poslanik iz redova Samoopredjeljenja, Liburn Aliu.

On izražava svoj stav da sjever nikada neće biti integrisan ukoliko se o tome pregovara sa Srbijom.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK), Anton Quni kaže da ukoliko ne uspije sporazum između dva premijera onda uspostavljanje reda i zakona na sjevru treba ostaviti trupama KFOR-a, koji, prema njegovim riječima su i odgovorne za to.

Član Parlamentarne komisije za sigurnost podvlači da do sada nije bilo spremnosti od strane KFOR-a za takvo što, pa, prema njegovim riječima ukoliko određenog razdoblja KFOR ne preduzme mjere, onda ovaj korak tgrebaju preduzeti institucije zemlje.

"Za sada mi nemamo tu moće da intervenišemo, i iz tog razloga govorim da je potrebno razumno vrijeme za pripreme. A ukoliko dođe do sporazuma, strukture se trebaju ukloniti po nalogu režima iz Beograda, te će i sam problem biti lakši", kazao je Quni.

O postizanju sporazuma i mogućnosti njegova neuspjeha, prije dva dana govorio je i premijer Hashim Thaçi, koji je tokom redovitog sastanka Vlade rekao da ono što sada nije postignuto do sada nakon petnaest godina, od završetka rata, treba se postići sada, na način da se ne izgube mogućnosti koje obe zemlje imaju.

Politički analitičar, Nexhmettin Spahiu vjeruje da ukoliko razgovori ne uspiju i zvanična Priština nema snagu da zauzme sjever silom, onda će međunarodna zajednica podržati Pokret Samoopredjeljenje da dođe na vlast te će onda oni ostvariti svoj suverenitet tako što će poslati snage reda na sjever Kosova.