Zavide nam i sami evropski službenici!?

Ništa manje nego 364 automobila je prodala opština Priština za samo 50 hiljada eura. Na osnovu proste matematike proizilazi da je prosječna cijena jednog automobila prodata putem javne licitacije za samo 136 eura.

Dužnosnici opštine Priština kažu da prodati automobili nisu bili u vlasništvu opštine Priština, već prema njihovim riječima, nijedan od tih automobila nije bio u ispravnom stanju.

Opštinski glasnogovornik Asdren Osaj kaže da prodati automobili su poduže vrijeme stajali na parkingu u Kosovo Polju. On je izjavio da su ti automobili zaplijenjeni od strane policije iz raznličitih razloga, i godinama njihvoi vlasnici nisu izrazioli interesovanje da ih podignu, ili iz drugih razloga nisu ih mogli podići.

"Ti automobili su totalno neupotrebljivi i nijedan od njih nije u vlasništvu opštine Priština. Oni su zaplijenjeni od strane Policije. Pošto za sebe opština nije mogla da uzme ona je na osnovu zakona bila u obavezi da ih proda putem javne licitacije", rekao je on.

Prema riječima opštinskih dužnosnika, na ovom tenderu je prodato svega 364 automobila, gdje su njihovi kupci bili fizička i pravna lica.

Ali nije samo opština Priština ta koja prodaje automobile po niskim cijenama. Sličnu praksu su slijedili ili slijede i druge institucije Kosova.

I opština Klina je prije nekoliko dana prodala nekoliko automobila fizičkih lica po smiješnim cijenama. Jedan "Nissan Pick up" sa registracijama 03-318-BM opština je prodala za 1.676,00 eura, dok je neke druge automobile marke "Lada Niva" prodala od 420 do 620 eura.

Automobile po niskim cijenama a koji su bili van upotrebe prodala je i opština Peć.

Nedavno je putem javne licitacije opština prodala nekoliko automobila od 300 do 1700 eura, a koja su uglavnom kupila fizička lica.

Opštin a je automobila "Kia" proizveden 2001. godine prodala za 199 eura, dok je "Jeep Cheroki" za 565 eura.

Također je Carina kosova je stavila na prodaju 17  automobila, gdje su cijene bile vrlo minimalne u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost.

Nekim automobilima marke "Kio" proizvedenim od 1999. godine do 2002, Carina je postavila početnu cijenu od 600 do 800 eura, iako je njihova tržišna vrijednost nekoliko puta veća od cijene određene od strane Carine.

Također, nedavno je Ministarstvo trgovine i industrije, na čijem je čelu Mimoza Kusari-Lila putem javne licitacije prodala ništa manje nego 172 automobila za 234 hiljade eura, gdje je prosječna cijena bila 1200 eura.

Vozila koja su data na licitaciji, prema riječima dužnosnika ovog ministarstva su uglavnom džip "KIA Sportage", koja su do kasno bila korišćena od strane Policije Kosova.

Prema saopštenju sa licitacije, ovi automobili su proizvedeni 2001, 2002 i 2003, gdje je većina bila neispravna, ili su učestvovali u saobraćajnim nesrećama.

Također, osim policijskih vozila, na ovoj licitaciji je bilo i nekoliko automobila "Lada Niva" Ministarstva Pravde i Ministarstva rada i socijalne zaštite.

"U vrijeme kada sve evropske zemlje koje su puno razvijenije od nas čine uštede zbog ekonomske krize, naši vladini dužnosnici nastavljaju sa luksuzom kojima zavide i sami evropski službenici. To je nešto veoma nerazumljivo i neobjašnjivo", rekao je Abdixhaku.