Neophodno obezbjediti instrumente za praćenje sprovođenja

Kosovski političar Skënder Hyseni smatra da postoji doza optimizma da se dijalog Prištine i Beograda kreće u dobrom smjeru, ali da je, ukoliko dođe do dogovora, neophodno obezbjediti instrumente kojim bi se pratilo njegovo sprovođenje.

"Očekujem da će ovaj dijalog na kraju rezultirati početkom jedne teške, ali normalne komunikacije izmedju Kosova i Srbije...", rekao je Hyseni na tribini "šta poslije 2. aprila: Dijalog Kosovo-Srbija i perspektiva za održivim rješenjem", koju je organizovala Grupa za pravo i politiku iz Prištine.   

On je ocjenio da bi se samo sporazumom "dvije nezavisne i suverene države" stvorili uslovi da, prvi put u historiji, dvaju naroda postignu fundamentalne premise za održiv mir i sporazum, sa adekvatnim "međunarodnim arbitražnim instrumentom".   

Potpredsjednik pokreta Samoopredjeljenje Shpend Ahmeti je ubjeđen da će na Kosovu biti dogovorena autonomija za Srbe, i navodi da su tri glavna elementa - teritorija, finansije i izvršna vlast - "već vidljivi".   

"Teritorija je sada definisana. Deset opština će formirati zajednicu ili asocijaciju srpskih opština, i finansije su definisane preko Razvojnog fonda za sjever, koji će koristiti ova asocijacija",kazao je Ahmeti.   

On smatra da je ostalo da se definišu izvršne nadležnosti ove asocijacije.   

Poblicista i urednik dnevnika "Koha ditore" Agron Bajrami smatra da je najveći problem dijaloga Prištine i Beograda to što je on nije transparentan, pa proizlaze kontradiktorne izjave u stavovima dveju strana.   
On je kazao da, takođe, nema planiranja narednih koraka, odnosno, odnosno šta se može desiti ukoliko se postigne ili ne postigne.   

"Kakav god se sporazum postigao, ne vidimo da postoji mehanizam ili plan kako će se sprovesti, i ne vidimo ko su garanti, koje su to institucije koje preuzimaju odgovornost", rekao je Bajrami.   

Bajrami ističe da se EU sa velikom dozom volje i energije odlučila da posreduje u ovom procesu, ali je, kako je rekao, odbila da preuzme odgovornost sprovođenja sporazuma, ili da ponudi garancije pošto bude postignut.