Povratak na svoja imanja u interesu svih

Situacija na sjeveru Kosova je počela da se mijenja nabolje, kazao je premijer Hashim Thaçi. On je najavio intenzivne napore za normalizacijom stanja na sjeveru Kosova i odnosa između Kosova i Srbije.

Premijer Kosova Hashim Thaçi posjetio je sjeverni dio Mitrovice, gdje je prema planu obišao i naselja sa albanskim porodicama koje su se vratile u obnovljene kuće.

U naselju Brđani (Kroi i Vitakut) jedni pored drugih žive Albanci i Srbi.

Nakon protivljenja lokalnog srpskog stanovništva da se obnove porušene albanske kuće, porasle su tenzije u ovom dijelu grada.

Premijer Thaçi najavio je intenzivne napore za normalizacijom stanja na sjeveru Kosova i odnosa između Kosova i Srbije.

"Situacija je počela da se mijenja nabolje. Ja se nadam da će se dogovor postići, ali taj dogovor će imati i konkretne datume provođenja i aktere koji će taj sporazum provesti", kazao je Thaci.

Premijer je dodao: "Dogovor podrazumijeva slobodu kretanja ljudi i roba, potpuno raspuštanje svih sigurnosnih struktura, uspostavljanje kosovskog pravosuđa po zakonima Kosova. Nakon toga, kada se kreiraju odgovarajući uslovi, Kosovo će pozvati OSCE da organizira izbore u ove tri, četiri općine, u skladu sa zakonima Kosova".