"Sve je počelo kao igra..."

Dovoljno je bilo samo jednom da uđe u "igru" i da počne koristiti drogu, pa da postane ovisan od nje već više od 20 godina.

"Sve je počelo kao igra, dok mi jednog dana nije uništila život", tako započinje razgovor jedna korisnik droge, koji je odbio da mus e ime spomene u novinama. On je emigrirao u Švicarsku 90-ih godina, i tamo se sastao sa jednim Italijankom s kojom se oženio.

"Ona je već koristila drogu, ja sam bio mlad i nisam puno toga znao o drogi, a ona mi  je preporučila da probam i ja sam odlučio da je okušam. Od tog trenutka moj život je uništen", kaže ovaj korisnik droge.

On priča da je bilo trenutaka kada se "predozirao" i to se uvijek osjećao sve loše i loše.

"Isprva sam se osjećao dobro, izledalo je kao opuštanje, ali dolazi trenutak kada počnete osjećati bol i ne možete ostati a da je ne koristite", nastavlja svoju priču sagovornik lista "Zëri".

On između ostalog kaže da nikada ne možeš imati porodicu a da se u isto vrijeme i drogiraš, govori o svom sinu kojeg je dobio sa svojom bivšom ženom Albankom koji živi u Norveškoj.

"Imam sina, sa ženom sa kojom sam bio u braku, ali nemam čime otići kod njih, još uvijek se liječim od droge, ne mogu ovakav izaći pred svojim sinom. Sada sam shvatio da sam uništio svoj život ni zbog čega. Prošle su mi godine bez svoje porodice, bez svog sina koji odrasta a da ga ja nisam video, bez prijatelja, bez ičega. I sve mi se ovo dogodilo zbog droge koja nije vrijedna ni da joj se ime spomene a kamoli da se koristi", nastavlja on svoju priču.

S druge strane, iz Medicinsko-psihoterapijskog centra "Labyrinth", njgov šef Safet Blakaj kaže da je povećan broj korisnika droge, ali da je opao broj problematičnih korisnika ili korisnika ovisnika o drogama.

"Prošle godine imali smo pad u broju ljudi koji su se pojavili po prvi put u našem rehabilitacionom centru, uglavnom je riječ o teškim drogama poput heroina, no prema našim informacijama zasnovanih na izvještajima naših klijenata nema promjene u cijeni droge, i bez obzira na to one se lako nalaze na tržištu", rekao je Blakaj.

Starosna dob osoba koje koriste opojne droge, prema riječima Blakaja varira od 16 do 22 godine. Korisnici, prema njegovim riječima, su muškog pola kojih ima više nego korisnika ženskog pola. Prema njegovim riječima, korisnika ženskog pola ima negdje oko 9 posto. Blakaj spominje i problem ovisnosti, rekavši da su predrasude ponekad nepotrebne.

"Kada čovjek vidi sebe kao ovisnika o drogama, on to kaže svojoj porodici, ali ima porodica koje ne žele da njihova okolina sazna da njihovo djete koristi drogu, i tako prolaze godine, a za tu osobu postaje kasno i samo liječenje", dodaje Blakaj.

On je zabrinut činjenicom što mnoge porodice nisu svjesne štetnosti droge i njenih opasnosti.

"Iamli smo slučajeva kada su neke porodice dolazile tražiti pomoć za svoju djecu, jer nisu znali kako da se ophode prema njima, zbog činjenice što nisu dovoljno informisani o tome šta je droga zapravo i koje su štete od nje", kaže Blakaj.

Rehabilitacioni centar "Labyrinth" radi dnevne tretmane za ovisnike o drogama i pomaže pri analizi ovisnicima.

Psiholog Dafina Muçaj kaže da bi trebalo biti više informacija o drogama i njihovim posljedicama.

"Radim u više seansi kako sa članovima porodice tako i sa samim korisnicima, a ono što je problematično je to da oni nisu dovoljno informisani o drogama, posebice članovi porodice, ali ipak oni dolaze po pomoć kao da se nose sa svim time, kako da se ophode prema svome detetu", kaže Muçaj.

Prema statistikama Policije Kosova bilo je povećanja kako osumnjičenih koji su koristili drogu tako i povećanja konfiskacije narkotika.

Prema statistici Policije Kosova, tokom 2012. godine konfiskovano je 34 kilograma heroina više nego tokom 2011. godine. Tokom 2011. godine konfiskovano je 60 kilograma, a u 2012. godini 94 kilograma.

Međutim, konfiskacija marihuane je porasla za više od 400 posto. Dok je u 2011. godini konfiskovano 216 kilograma, tokom 2012. godine policija je konfiskovala 1237 kilograma.

Za ta djela Policija Kosova je tokom 2011. godine imala 407 slučajeva, dok je tokom 2012. godine broj povećan na 527 slučajeva. U 2011. godini bilo je 507 slučaeva osumnjičenih, dok je tokom 2012. godine ta brojka porasla na 818 osmunjičenih. Uhapšenih je u 2011. bilo 547, dok je u 2012. godini bilo 576.