Presuda sudskog veća Osnovnog suda u Mitrovici

Osnovni sud Eulexa u Mitrovici izrekao je zatvorske kazne trojici, od šestorice Srba, zbog učešća u "martovskom nasilju" 2008. godine u tom gradu.

Marjan Ilinčić (63) osuđen je na 20 mjeseci zatvora, Dragan Milojević (27) na 18, a Zoran Čavić (47) na devet meseci, uslovno godinu dana, dok su preostala trojica Mitrovčana - Miodrag Ralić (54), Nebojša Jović (48) i Avni Krasnići (39) oslobođena optužbi.
Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici, kojim je predsedavala sudija Eulexa Katja Dominik, 
Osuđeni će morati da plate i troškove krivičng postupka u visini od po 500 eura. Branioci trojice osuđenih Srba su najavili da će podneti žalbe. 
Šestorici Mitrovčana stavljalo se na teret više od 20 krivičnih djela. Oni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično djelo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja. 
Ovim osobama se na teret stavljalo i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti. 
Slučaj je povezan sa "martovskim neredima" u Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca Unmika, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata. 
Sudija Eulexa Katja Dominik koja je predsedavala Sudskim većem je rekla da nisu moralo da odlučuju o ubistvu ukrajinskog policajca i da je dužnost sudskog panela bila koncentracija na krivična djela za koja su optuženi bili odgovorni. 
Ona je istakla da u procjeni situacije od 17. marta 2008. godine sud nije utvrdio da masa koja se okupila ispred suda koristi po život smrtnu snagu. 
Dominik je, takođe, rekla da nema dokaza da je postojao plan onih koji su bili okupljeni u masi ispred suda i izrazila nadu da će nasilje u Mitrovici prestati zarad građana Mitrovice.