EU i SAD podržavaju pregovore

EU ne odlučuje o sastavu delegacija Beograda i Prištine, ali bi Catherine Ashton bilo izuzetno drago da se potpredsjednik Aleksandar Vučić lično uključi u dijalog.

"Dijalog se odvija između dvojice premijera i oni odlučuju o sastavu delegacija. Visoka predstavnica EU Catherine Ashton nije uputila pismeni poziv Vučiću da učestvuje u razgovorima, ali bi bila oduševljena da on dođe sa Dačićem", rekla je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.
Beogradski mediji su danas objavili da su Brisel i Vašington pozvali Vučića da se lično više angažuje u tom procesu. Tanjugu je ranije danas tim povodom rečeno i da Sjedinjene Države podržavaju dijalog o Kosovu, ali da nisu u poziciji da pozivaju bilo kog učesnika ili predstavnika na te razgovore. 
"Mi podržavamo Vladu Srbije, a na njoj je da bira svoje predstavnike i pregovarače", izjavio je portparol ambasade Steven Stark, podsjetivši da se dijalog Beograda i Prištine odvija pod vođstvom EU. 
Istovremeno, kako je rečeno, Sjedinjene Države vjeruju i da je sporazum dvije strane "sada moguće postići". SAD se, kako je naveo Stark, nadaju da će Srbija i Kosovo iskoristiti dijalog da riješe razmimoilaženja i normalizuju odnose. 
"Mi vjerujemo da je takav sporazum sada moguće postići", dodao je Stark. 
Podsjetimo, Vučić će odlučiti da li će 2. aprila učestvovati u narednoj rundi dijaloga s Prištinom poslije konsultacija s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, ali načelno smatra da njegovo prisustvo u Briselu nije neophodno, rečeno je u kabinetu potpredsjednika vlade.