I obrazovanje na prodaju...

Obrazovni sistem na Kosovu je postao poprište korupcije i profesionalne nekompetentnosti, smatraju eksperti i poznavaoci ovog područja. Prema njihovim riječima, korupcija započinje još od upisa djece u vrtićima, pa sve do visokog nivoa obrazovanja - ili kupovine diploma.

Halim Hyseni iz Centra za obrazovanje Kosova govori o nekim problemima koji su uključeni u obrazovni sistem. Prema njegovim riječima, postoje slučajevi kada su na univerzitetu upisani studenti samo sa završenom osnovnom školom, sa falsifikovanim diplomama srednje škole, a danas se nalaze na visokim pozicijama u institucijama Kosova.

Drugi problem, prema njegovim riječima, je da studenti plaćaju ispite, ka što je primjer za dobijanje bolje ocjene, a takođe i za polaganje samog ispita. Ovim pojavama, kaže Hyseni, napada se budućnost Kosova.

"Korupcija je kada mi prihvatamo ljude na studijama a da prije toga nisu završili srednju školu. Oni... završavaju studije, možda nikada ne polagavši ispit, a ukoliko imaju i svoje ljude na visokim državnim pozicijama, odmah se i zaposle. Tako, cijeli proces razvoja Kosova ulazi u začarani krug", kaže Hyseni za Radio Slobodna Evropa na albanskom.

Čak su i neki studenti potvrdili da je korupcija uključena u visokoškolski obrazovni sistem. Arben (koji nije javno želio otkriti svoje prezime, zbog straha, kako on kaže, od osvete profesora), student na Fakultetu Arhitekture na Univerzitetu u Prištini, kaže da je upoznat sa slučajevima kada su studenti prolazili ispite jer su poznavali profesore.

"Imamo slučaj prodekana Fakulteta arhitekture. On nikada nije dao ocjenu 10, ali u generaciji kada je njegov sin studirao, dao je desetku. Tada je desetak studenata dobilo desetke. Priča se da je intervencijom završio i predmet Tehnologija betona", kaže Arben.

Bekim je student prve godine na Ekonomskom fakultetu. I on kaže da postoje slučajevi kada studenti prolaze ispite a da ništa nisu učili. On čak dodaje da su neke kolege i njemu ponudile isto.

"Poznajem studente koji su položili, a da nisu učili, pošto imaju poznanstva na fakultetu. I meni su rekli da idem kod 'iks osobe' kako bih dobio prelaznu ocjenu, ali nisam prihvatio", kaže Bekim.

Čak i predstavnici studenata tvrde da percepcija ovih fenomena postoji, ali nedostaju im konkretni slučajevi kako bi to dokazali. Arian Janova, iz Studentske liste "Reforma", kaže da su studentske organizacije insistirale od studenata da podnesu pismene prigovore u vezi s ovim problemima, ali, prema njegovim riječima, studenti nisu voljni dati imena.

"Postoje profesori koji prodaju ocjene, postoje studenti koji izlaze na ispite umjesto svojih kolega, ima studenata koji za novac rade diplomske teme za batchelor, master studije", kaže Janova. "No, mi nismo nadliježno tijelo da uzimamo imena a usto ih oni i ne otkrivaju".

I dužnosnici u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije ne isključuje mogućnost postojanja korupcije u obrazovnom sistemu. No, prema njima, do sada, nijedna od strana nije predočila konkretne dokaze. Politički savjetnik u Ministarstvu obrazovanja, Ragip Gjoshi, poziva sve one koji imaju dokaze i da im iste dostave.

Bez obzira na sve, Halim Hyseni iz Centra za obrazovanje Kosova, napominje da obrazovanje u zemlji izbacuje korupciju, nekompetentnost, mito i blokadu svih puteva ka kvalitetnom obrazovanju, kako na srednjem tako i na univerzitetskom. Posljedice će biti veoma velike, pošto, prema njegovim riječima, korupcija u obrazovanju se kasnije odražava u svim područjima života.