Asocijacija srpskih opština će zasigurno donijeti nevolje Kosovu!

Zajednica Roma, Aškalija i Egipćana (RAE) na Kosovu se usprotivila novim napredovanjem u pogledu prava srpske zajednice u dijalogu između Prištine i Beograda u Briselu. Prema njihovim riječima, i Asocijacija srpskih opština mogla bi predstavljati probleme za Kosovo u budućnosti.

Poslanik u Skupštini Kosova iz redova egipćanske zajednice, Xhevdet Neziraj, je izrazio čuđenje kakva se više veća prava mogu dati srpskoj zajednici, kada im je, prema njegovim riječima Ahtisaarijev plan dao sve.
 
"Međunarodna zajednica, Evropska unija, iako srpska zajednica ima dovoljno ovlašćenja, opet im daje nova, iako druge zajednice ostaju u njihovoj sjenci. Ne može da jedna zajednici odbije sve a da druge zaostaju u tom pogledu", rekao je on, piše list "Koha Ditore".
 
"Ahtisaarijevim planom srpska zajednica je dobila dosta, ima decentralizaciju, ima nove opštine, u svim institucijama, u svim bordovima, kvota zaposlenosti je ispunjena kada je riječ o srpskoj zajednici, Ahtisaarijev plan favorizuje srpsku zajednicu i može se reći da je ovaj mehanizam u cjelosti u zaštiti srpske zajednice", rekao je Neziraj.

Neziraj vidi opasnim Asocijaciju srpskih opština, bez obizira imala li bi ona ili ne takva ovlašćenja.

"Ahtisaarijev plan navodi da bi trebalo postojati Asocijacija opština, ali ne znam kakva bi ona imala ovlašćenja. Iako nema zakonodavna i izvršna ovlašćenja, prije ili kasnije ove opštine će zasigurno donijeti nevolje Kosovu, ali ovo je stvar koja ima veliku podršku od strane međunarodne zajednice", rekao je on.