Dio sporazuma i rješavanje velikih tema...

Predstavnici Kosova traže da dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bude i rješavanje velikih tema i sporova, piše list "Koha ditore".

Među njima su ratna šteta, penzije, podjela imovine, uključujući zlato, utvrđivanje društvene imovine Kosova u Srbiji i Srbije na Kosovu.

Dnevnik navodi da se u razgovorima u Briselu kojima posreduje visoka predstavnica EU Catherine Ashton, još ne govori o velikim temama od ekonomskog značaja u pogledu kojih postoji nesaglasnost Srbije i Kosova.
 
"Te teme, kao i pitanje nestalih, očekuje se na stolu u drugoj polovini ove godine", dodaje se u tekstu "Koha ditore". Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi rekao je da je i dalje prioritet pitanje sjevera Kosova.

Prema njegovim riječima, razgovor o tome treba da bude zaokružen tokom sljedećeg mjeseca, a zajedno sa sjeverom treba da se pronađe rješenje i za pitanja energije i telekomunikacija.

Međutim, sveobuhvatni sporazum koji se namjerava potpisati na kraju dijaloga, prema Kuçiju, treba da sadrži i anekse i sporazume o velikim ekonomskim temama.

"Mi ćemo probati da kraj dijaloga bude mirovni sporazum o svim otvorenim pitanjima", izjavio je Kuçi.