U okviru Kliničko-univerzitetskog centra

Kosovo nakon 13 godina dobilo Odjel za kardiohirirgiju u čije opremanje je uloženo oko 2,5 miliona eura.

Danas je u Državnoj bolnici Kosovo u Prištini otvoren Odjel za kardiohirurgiju.
Otvaranjem ovog odjela, Kosovo je nakon 13 godina ponovo dobilo Odjel za kardiohirurgiju opremljen najnovijom medicinskom opremom i ljekarima specijalistima.
Ministar zdravstva Kosova Ferid Agani tom prilikom je izjavio da je za otvaranje odjela uloženo oko 2,5 miliona eura, a da je od toga 1,5 miliona osigurala italijanska vlada.
“Ovaj odjel nam je jako potreban jer, prema nekim procjenama, na Kosovu se nalazi oko 20 hiljada srčanih bolesnika. Do sada je za njihovo liječenje izvan zemlje, uglavnom u Turskoj i Albaniji, potrošeno oko 10 miliona eura”, rekao je Agani.
Istakao je da je vrlo značajno da će se od sada svi srčani bolesnici moći liječiti u novootvorenom odjelu.
“Ovdje ćemo im moći pružiti sve potrebne usluge i pomoć. Posebno želim spomenuti dr. Bekima Dulua, koji se vratio iz Italije kako bi na Kosovu sa svojim timom stručnjaka pomogao da se otvori ovaj odjel”, kazao je Agani.
Italijaski ambasador na Kosovu Michell Giffoni istakao je da je Kosovo posljednjih godina ostvarilo vrlo značajne reforme u oblasti zdravstva.
“Ovo je samo skromni poklon Italije, ali vjerujem da će mnogo pomoći građanima Kosova. Također, evidentno je da se Kosovo svaki dan sve snažnije približava Evropi, a moram priznati i da ste ostvarili vrlo primjetne pomake u oblasti zdravstva”, rekao je Giffoni.
Jutros je ekipa od italijanskih i kosovskih ljekara uradila dvije operacije na otvorenom srcu u novootvorenom Odjelu za kardiohirurgiju.