Nakon pogoršanja zdravstvenog stanja

Bila su potrebna dva da naloga suda kako bi liječnici Kardiološke klinike Kliničko univerzitetskog centra Kosova (KUCK) bili primorani da prime Natali Veliju na liječenje. Njeno zdravstveno stanje je toliko loše da se više ne može liječiti u Popravnom centru u Lipljanu.

Osumnjičena za zloupotrebu oko 1,4 miliona eura za biometrijske pasoše prebačena je u petak u podne na Kardiološku kliniku u Prištini. Ali nju u bolnici nije primio dežurni ljekar Irfan Daullexhiu s obrazloženjem "da se liječenje koje se zahtjeva za nju ne može obaviti u KUCK-u", iako su imali sudski nalog da bude primljena zbog problema sa srcem, cirkulacijom krvi i drugim problemima.

Sud je ponovo donio novi nalog, piše list "Koha Ditore".

Predsjednik Osnovnog suda u Prištini, Hamdi Ibrahimi je naredio sudiji Alltene Murseli da izda novi nalog kako bi Veliji omogućili prijem i liječenje u bolnici.

"Ja sam naredio novi nalog da obavezno bude primljena i bude liječena pod uslovima koji su mogući", rekao je on izražavajuću sumnju da nije u pitanju neka igra između liječnika kako bi preporučili da se Natali Velija oslobodi pritvora radi liječenja u drugoj zemlji.