Zbog nedavnog fizičkog napada na Uzaira Hamzu

Osnovni sud - Ogranak u Dragašu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo, odredio je mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana Besimu Huqaju, koordinatoru Kancelarije za izdavanje vozačkih dozvola, koji je nedavno fizički napao potpredsjednika Demokratske Stranke Vatan i zvaničnika za ljudska prava Kancelarije za zajednice Opštine Dragaš, Uzaira Hamzu.

Predsjednica Osnovnog suda - Ogranak u Dragašu, Sebehate Kurtishi, izjavila je za list "Koha Ditore" da nakon otvaranja slučaja od strane Policije Kosova, jedinica u Dragašu gore navedenoj osobi je određena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo, napad na službeno lice tokom obavljanja službene dužnosti.

Nakon podnošenja slučaja policiji, zamjenik komandanta Policijske stanice u Dragašu, Elhami Seferi je potvrdio u četvrtak da je slučaj kvalificiran kao "napad na službeno lice" i da je proslijeđen Javnom Tužilaštvu.

Dana 20. februara, Besim Huqaj, dužnosnik Ministarstva unutrašnjih poslova je napao Uzaira Hamzu, potpredsjednika Demokratske Stranke Vatan i zvaničnika za ljudska prava Kancelarije za zajednice Opštine Dragaš. Prema riječima Hamze, napad je bio rezultat rasprave i međusobnog optuživanja s obzirom na probleme sa kojima se susreću ljudi na ovom području kada su u pitanju vozačke dozvole.

Napad je oštro osuđen od strane bošnjačke stranke "Vatan", koji u koaliciji s PDK-om ima većinu u opštini Dragaš.

U reakciji partije "Vatan" napominje se da je ovaj još jedan u nizu napada izvršenih u posljednje vrijeme na pripadnike bošnjačke i goranske zajednice u Dragašu, koji je izazvao ogorčenje i oštru osudu građana Gore.

Pozivajući se na slučaj, zamjenik predsjednika opštine Dragaš, iz redova bošnjačke zajednice, Ćasip Kuši je naveo da bilo koji slučaj koji narušava odnose između Albanaca s jedne strane i Bošnjaka i Goranaca sa druge, nije dobro prihvaćen na terenu.

"Apelujem na sve građane čiste savjesti, da prije nego što odluče da preduzmu ovakve akcije, prethodnos e pozabave sobom. Mislim da su počinitelji ovakvih djela izolirani od stanovništva, pa zbog toga i poduzimaju ovakve akcije, kojima nije mjesto ovdje", rekao je Kuši.