Slobodan Petrović, potpredsjednik Vlade Kosova

Potpredsjednik Vlade Kosova Slobodan Petrović izjavio je jučer da zajednica srpskih opština neće imati nikakve zakonodavne nadležnosti, da će biti dio sistema Kosova, ali da je važno da građanima osigura bolji život.

On je u izjavi Tanjugu, nakon sastanka koji je šefica europske diplomacije Catherine Ashton u Prištini imala s predstavnicima političkih stranaka u kosovskom parlamentu, objasnio da je Ashton praktično time potvrdila ono što je u Bruxellesu već čuo tokom prošle runde pregovora, kada je sudjelovao kao član delegacije Prištine.

Petrović je kazao da je, nakon udaljavanja stavova po pitanju zajednice srpskih opština, ono što je čuo od Ashton ohrabrujuće.

"Sa stanovišta EU, odnosno Ashton, zajednica neće imati zakonodavnu vlast. Neće biti tri razine vlaste, već samo centralna i lokalna vlast kao na čitavom Kosovu", objasnio je Petrović, dodavši da se u dijalogu još traže rješenja oko detalja vezanih za samu organizaciju zajednice.

Suština je, po njegovim riječima, da će zajednica srpskih opština biti u sistemu Kosova, odnosno pod ingerencijom Prištine.

Petrović je podvukao kako je za ovaj proces jako bitno sudjelovanje svih relevantnih faktora, domaćih i međunarodnih, i da je važno da se u sljedećoj rundi dijaloga postigne dogovor o tome, ali da je još važnije da se dogovor realizira na terenu.

"Očekujemo kako to neće ići baš tako lako. Ohrabruju riječi Ashton da je imala sastanak sa državnim rukovodstvom Srbije, da su se u načelu dogovorili oko naredne runde, gdje očekujem da će doći do konkretnih dogovora, koji će biti pretočeni u sporazum", poručio je Petrović.

On je kazao da se u aprilu očekuje potpisivanje sporazuma, odnosno da maj bude mjesec njegove primjene i da se tada i završi ovaj proces.

Petrović je dodao i kako je sudjelovanje predstavnika srpske zajednice u dijalogu značajno, podsjetivši da je on sudjelovao u prošloj rundi, a da očekuje kako će tako biti i u sljedećoj, što je veoma bitno za sam dijalog i sve procese koji omogućuju zaštitu interesa srpske i svih drugih zajednica na Kosovu.

To, po njegovim riječima, ojačava i ubrzava proces koji ima jedini cilj - bolji i kvalitetniji život građana.

On je apelirao na sve aktere koji mogu uticati da preuzmu dio odgovornosti, iako je, kako je dodao, svjestan da to nije nimalo popularno, ali je "sasvim sigurno više nego odgovorno ne samo za našu već i naredne generacije".

Upitan je li Priština "popustila", Petrović je kazao kako nije čuo ništa novo i ponovio da je suština da zajednica opština neće imati nikakvu zakonodavnu vlast.

"Želja je da upravo u toj organizaciji tražimo neki od načina za bolji život, da ona bude bliža građanima. Jako je važno da se zna kako opštine na Kosovu imaju dosta velike nadležnosti, i da građani mogu biti spokojni. Bitno je da na čelo opština dođu kvalitetni i odgovorni ljudi koji misle na građane, koji se neće baviti nekim velikim procesima, visokom politikom, već lokalnim pitanjima bitnim za građane", poručio je Petrović.

On je rekao da je Ashton prenijela Prištini o čemu je razgovarala s državnim vrhom Srbije i da je izrazila optimizam u pogledu daljeg toka dijaloga.

"Očekujem da će u narednoj rundi biti opipljivih rezultata", zaključio je potpredsjednik Vlade Kosova Slobodan Petrović.