I Rasim Demiri na sastanku sa Catherine Ashton

Tokom današnje posjete Kosovu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton razgovarala sa najvišim zvaničnicima Kosova i sa čelnicima političkih partija.

U ime bošnjačke zajednice sastanku je prisustvoavao i poslanik Kolaicije VAKAT i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka (DSB) Rasim Demiri.
Tokom razgovora sa visokom predstavnicom EU zastupnik Demiri je iznio da je bošnjačka zajednica  po broju stanovnika treća  na Kosovu i da kao predstavnik ove zajednice visoko cijeni i podržava ulogu Evropske unije i baronice Ashton u iznalaženu održivih rješena i napretku Republike Kosovo.
Po pitanju decentralizacije on je naveo da Bošnjaci koriste sva institucionalna prava koja im omogućavaju Ustav i zakoni  Republike Kosovo, a koji proizilaze iz paketa Martija Ahtisarija.
Takođe je naveo da je Kolaicija Vakat institucijama Kosova i predstavnicima međunarodne zajednice podnijela zahtjeve za tri opštine sa bošnjačkom većinom.
On je istakao da su predstavnici  Koalicije VAKAT do sada iznosili i iznose svoje zahtjeve u institucijama Kosova, koji su u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonodavstvom, kao i da kriterijumi za međudržavne odnose sa Srbijom budu jednaki i sa Bosnom i Hercegovinom.