Mogle bi sniziti troškove političkih stranaka

Glavne političke stranke na Kosovu, uz iznimku pokreta Vetëvendosje, usaglasile su se da skrate rok za vođenje izborne kampanje u zemlji sa 30 na 15 dana. U skladu s reformom izbornog zakona, stranački lideri usaglasili su se i o tome da će Kosovo i dalje biti jedinstvena izborna oblast.

Neki glasači vide korist od skraćenja kampanje.
Shqyprim Ilazi, autobuski kontrolor iz Prištine, izjavio je da će se skraćenjem kampanje smanjiti nivo propagande sa strane političkih partija.
"Ranije je bilo strašno što je kampanja trajala cijeli mjesec, u svako doba i po cijeloj zemlji. To baš nije poželjno. Nadam se da će se oni (političari) uspjeti kontrolisati," kaže Ilazi.
Luljeta Prekazi, studentica iz Mitrovice, kaže da bi se uz kraću kampanju političke stranke trebale više usmjeriti na poruku koju odašilju glasačima.
"Ako pogledamo politički jezik koji se sad koristi, možemo lako reći da je izborna kampanja već otpočela, tako da je njihov sporazum tek proceduralne prirode," izjavila je Prekazijeva.
Međutim, Selatin Kllokoqi, istraživač u prištinskoj nevladinoj organizaciji "Democracy4Development", izjavio je da bi taj sporazum mogao uzrokovati probleme.
On smatra da bi skraćenje kampanje moglo dovesti do podizanja tenzija između političkih stranaka, zbog vjerovatnoće da bi se organizovani predizborni skupovi mogli odvijati istovremeno .
"Manjak prostora za rezervacije objekata za političke skupove dovest će do tenzija među strankama, posebno kod onih koji odlučuju o tome kojoj će političkoj partiji dati prioritet u rezervaciji sale za predizborni skup," kaže Kllokoqi.
Vetëvendosje želi da kampanja traje 30 dana, jer, kako oni kažu, skraćenjem kampanje strankama se ne daje dovoljno vremena da predstave svoje kampanje građanima.
"Oni koji žele skraćenje kampanje žele smanjiti troškove. U stvari, troškovi ne zavise mnogo od broja dana, nego od vrste predizbornih aktivnosti koje oni vode," izjavila je Albulena Haxhiu, parlamentarka iz redova pokreta Vetëvendosje.
Kllokoqi očekuje da će troškovi političkih stranaka biti manji, ali kaže da se time neće riješiti druga pitanja.
"Najbolje rješenje bi bilo ukoliko bi troškovi kampanje bili transparentniji, da se tačno zna izvor prihoda za kampanju, a ne da se skraćuje rok za kampanju," kaže Kllokoqi.
Iz Demokratske stranke Kosova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.