Hashim Thaçi nakon susreta sa visokom predstavnicom EU

Thaçi je nakon susreta izjavio da je posjeta Ashton "snažna poruka za postignut napredak na Kosovu, obećanje za podršku EU za dostignuća na Kosovu, za našu usku saradnju danas i u budućnosti, ali istovremeno smo još jednom jedinstveno iznijeli naše stavove, ciljeve, viziju o sigurnoj budućnosti evropskog Kosova, učlanjeno u EU i NATO, za izgradnju novog demokratskog, multietničkog i evropskog Kosova".

Kosovski premijer je naveo da je održao tri sastanka za redom sa Ashton - jedan u Kancelariji premijera, sa predsjednicom i sa liderima različitih političkih partija, pozicije i opozicije i ostalih etničkih zajednica.
"Bio je zajednički zaključak da se proces normalizacije odnosa između države Kosovo i Srbije treba nastaviti, u okviru poštovanja Ustava i zakona Kosova, evropskih standarda i istovremeno želim da naglasim da smo u ovom trenutku u fazi posljednjeg definisanja o postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, potpunu normalizaciju stanja na sjeveru, kako bismo imali slobodno kretanje ljudi i robe, rasformiranje svih ilegalnih struktura bezbjednosti, početak funkcionalizacije pravosuđa prema zakonima Kosova, potom i da se organizuju lokalni izbori i u četiri opštine na Kosovu, u sklopu zakona Kosova i da se potom formira asocijacija opština sa srpskom većinom, uvek u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, bez ijednog zakonodavnog ili izvršnog mandata, ili trećeg sloja vlasti", istakao je Thaçi.
Premijer Kosova je izrazio optimizam da se situacija razvija u ispravnom pravcu.
"Sljedeći sastanak će se desiti između premijera Kosova i Srbije 20. marta. Očekujemo da će i Beograd biti pragmatičniji u pristupu normalizacije odnosa sa Kosovom zato što je ovaj proces nepovratan. Desiće se. Srbija mora da prihvati realnost na Kosovu. Ovo je i početak priznanja "de jure" Kosova od strane Srbije, a mi se trebamo fokusirati u skladu sa Ustavom i zakonima da građanima na sjeveru omogućimo što bolji i sigurniji život, kako bi imali socioekonomskih investicija, da njihov život na bolje promijenimo, da se integrišu u institucionalni i društveni život, i ostajemo optimističniji i nadamo se da će se tako nešto desiti",izjavio je on.
Thaçi je naglasio i da Priština očekuje sporazum za potpunu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. 
"Smatram da se stvari trebaju kretati brže i zainteresovani smo da budu i kvalitetniji. Svi danas vide da se napredak dešava korak po korak. Problemi su se sakupljali gotovo jedan vijek, a sjever u posljednjih 14 godina. U tom dijelu po prvi put počinje da funkcioniše zakonska država, koja nije uperena protiv ikoga već na usluzi sviju. Tako da očekujem da se stvari brže kreću ka postizanju političkog sporazuma za normalizaciju dvije države, potpisanog od strana delegacije Kosova i Srbije sa potpunom garancijiom EU, uz vremenske rokove i mehanizme sprovođenja. Mi ne kažemo Beogradu da se preda već da bude pragmatičniji i da se udalji od tradicionalne politike prošlosti i da radi u skladu sa evropskim standardima", podvukao je on.
Thaçi je dodao i da je važno da su EU i zemlje članice koje su priznale Kosovo jedinstvene u pružanju podrške zajedničkim angažovanjima za normalizaciju odnosa dvije zemlje.
Nakon posljednje, šeste runde dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu, drugoj po redu o sjeveru Kosova, u izjavi visoke predstavnice je navedeno da je postignut izvjestan napredak, ali da još predstoji izvjestan rad do 20. marta, kada će se dvije strane ponovo sastati.
Nadležnosti asocijacije opština sa srpskom većinom je ono što je usporilo tok dijaloga, odnosno postizanje sporazuma o sjeveru Kosova.