Nakon susreta sa Jahjagom i Thaçijem

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaçi sastali su se danas sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Sastanku su prisutvovali i ministrica za evropske integracije Vlora Çitaku i politički koordinator o dijalogu o normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije, Blerim Shala.
Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga ocijenila je posjetu veoma važnom jer doprinosi razumijevanju značaja procesa dijaloga koji se održava u Briselu, koji je usmjeren na normalizaciju odnosa između dviju zemalja.
Predsjednica Jahjaga je izjavila da je dala podršku dijalogu kao jedinom rješenju za normlizaciju odnosa što je u interesu dvije zemlje i mira i stabilnosti u cijeloj regiji.
Ona je naglasila da proces dijaloga ne otvara pitanja koja se odnose na status,  niti ona koja bi mogla da ugroze ono što je do sada ostvareno u odnosima sa međunarodnom zajednicom, ocjenjujući da su dosadašnji postignuti sporazumi dobra osnova za olakšanje života građana sa obje strane granice.
Jahjaga je izjavila da je Kosovo ušlo u proces dijaloga sa ciljem položaja srpske zajednice na Kosovu i njenom integrisanju u institucionalnom i političkom životu Kosova.
Ona je naglasila da treba beskompromisno insistirati na tome da Vlada Srbije ukine svoje ilegalne i paralelne strukture u opštinama na sjeveru Kosova, jer one "drže kao taoce" živote srpskih građana.
"Kosovo se u dijalogu pokazalo konstruktivnim i fleksibilnim unutar svog ustavnog zakonskog okvira i veoma je važno da dođemo do sporazuma koji je moguće uspješno sprovesti", rekla je Jahjaga i dodala da se o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati i tu nema povratka, te da Kosovo želi učvrstiti svoj međunarodni položaj i približiti se EU.
Jahjaga je rekla da je važno da Kosovo dobija pozitivne signale iz EU, posebno procesu liberalizacije viznog režima i sporazumu o stabilizaciji pridruživanja.
Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, je naglasila važnost u pronalaženju rješenja u dijalogu i pohvalila konstruktivnost obju strana u ovom procesu.
Ona je rekla da je učinjen značajan napredak u dijalogu i istakla važnost sprovedbe svih postignutih sporazuma, navodi se u saopštenju predslužbe predsjedništva Kosova.