Zahtijevaju se ostavke ministara i direktora KEK-a

Hiljade građana sudjeluje na mirnom maršu protiv "napuvavanja" faktura od strane KEK-a. Marš je započeo ispred zgrade KEK-a i nastavio centrom Prištine, sve do Vlade Kosova, prenose domaći mediji.

Osim nezadovoljstva kojeg su građani izrazili spram naduvavanja faktura za mjesec januar, oni su također izrazili zabrinutost i za druge negativne pojave u zemlji.

Neke od parola na protestima su bile: "Sa lopovima nema države", "Sa lopovima nema Evrope", "Lopovi u zatvor", "Uzmite kredit za struju", "Zaustavite krađu, razvijte državu".

U međuvremenu, protest protiv faktura KEK-a je prerastao i u reagovanje protiv nefunkcionaliziranja institucija.

Protestantima se obratio i Ilir Deda iz Instituta KIPRED, koji je optužio Vladu zbog porodičnih zapošljavanja, a zatražio je i ostavku nekih od ministara u Vladi.

"Student koji završi fakultet nema gdje da se zaposli, jedan rudar koji je toliko pridonosi državi nema dovoljno prihoda za izdržavanje porodice, jedan ratnik koji se borio za slobodu je ostavljen po strani, ali je zato Vlada Kosova zaposlila svoje najbliže", rekao je  Deda.

Između ostalog, Deda je zatražio ostavku ministra unutrašnjih poslova, Bajrama Rexhepija, ministra ekonomskog razvoja, Besima Beqaja kao i direktora KEK-a, Arbena Gjukaja.

Marš je organiziran od strane Organizovane Grupe građana, kojima su se pridružile i studentske i nevladine organizacije, kao i glumica Arta Dobroshi i Ilir Deda iz Instituta KIPRED.