Premijer Thaçi dao svoju saglasnost!

Visoki državni dužnosnici, uključujući i premijera Hashim Thaçija i ministra unutrašnjih poslova, Bajrama Rexhepija, nekoliko puta su nazvali odgovornima ilegalne srpske strukture na sjeveru Kosova za aktivnosti koje su kvalificirali kao "kriminalne", pa čak i "terorističke". Ali, Kosovo će amnestirati počinitelje takvih djela, piše Koha Ditore.

Izvori koji su uključeni u politički dijalog između Kosova i Srbije, gdje su zemlje predstavljene na nivou premijera, kazali su u subotu da se premijer Thaçi složio da proglasi amnestiju za one pripadnike ovog dijela nastanjenog Srbima, a koji i dalje nastavljaju aktivno sudjelovati protiv ustavnog poretka Kosova.

Isti su grupirani u najmanje četiri naoružane formacije Srbije, kao i u jednom povećem broju vandalskih i kriminalnih grupa. Državne vlasti su otkrile identitet svih regrutovanih, uključujući i hijerarhiju i lokacije gdje su koncentrisani, piše list "Koha Ditore".

Prema izvorima lista, tokom pete i šeste runde dijaloga sa Srbijom, kosovska delegacija je u Briselu predstavila listu pripadnika srpskih struktura koje ilegalno djeluju na sjeveru. To, samo kako bi dokazali baronici Catherine Ashton njihovu prisutnost.