Na Kosovu 90-tih nemiri i konflikt

Ranjenog u bitki na Košarama (Koshare) tokom rata Oslobodilačke vojske Kosova, bivšeg vojnika A.A. uvrijedila je odluka Ustavnog suda, koja borbu UÇK-a iz 1999. godine naziva nemirima, a bitku na Košarama konfliktom.

A. A. ovu "uvredu" od strane suda dobio je preko odluke objavljene u novembru prošle godine, a koja je imala veze s pritužbom koju je ranjenik iz rata podnio zbog toga što mu je invalidska penzija odbijena od strane Ministarstva rada i socijalne skrbi, piše list "Zëri".
 
Nezadovoljan odlukom Ministarstva, A.A. se obratio višem sudu u zemlji u maju prošle godine, smatrajući da će ovaj sud "iznaći rješenje problema". Ne samo da je odlukom proglašen nepodobnim za dobijanje penzije, nego je isti organ još više otežao stvar ovog bivšeg vojmika UÇK-a, koji je želio da mu se ne spominje ime u novinama.
 
"Podnositelj zahtjeva je bio pripadnik UÇK-a tokom nemira na Kosovu 90-tih godina i bio je ranjen tokom konflikta", stoji između ostalog u odluci Ustavnog suda, u dijelu u kome se govori o prikupljanju činjenica oko pomenutog slučaja.
 
Ova odluka, čiju jednu kopiju posjeduje list "Zëri", je teško uvredila A.A, ali i ostale pripadnike udruženja proizišlih iz posljednjeg rata na Kosovu.