Građani se nadaju da će to donijeti nešto novo

Nedavne optužnice za korupciju protiv gradonačelnika Prizrena i još petorice zvaničnika podižu nade građana da pravosudni sistem radi svoj posao. Građani se nadaju da nedavne optužnice protiv zvaničnika u Prizrenu označavaju početak kraja korupcije.

Građani Kosova nadaju se da optužnice za korupciju protiv gradonačelnika Prizrena Ramadana Muje i još petorice visokih opštinskih zvaničnika signaliziraju pozitivne promjene u pravosudnom sistemu zemlje.

"Građanima je dosta zloupotrebe ovlašćenja. Mi očekujemo da pravosuđe obavi svoj dio posla, i ako se optužbe protiv Muje dokažu, mi se nadamo propisnoj kazni. Ovo nije prvi slučaj da visoki zvaničnici bivaju optuženi za korupciju i zloupotrebu ovlasti u Prizrenu. Mi želimo vidjeti kraj korupciji, jednom zauvijek," izjavio je Dreni Gashi, radnik iz Prizrena.

"Slučajevi gdje su optuženi čelnici centralnih i lokalnih institucija utječu na državnu upravu na svim nivoima... Ako se ovaj i drugi takvi slučajevi okončaju osuđujućim presudama i visoki zvaničnici na kraju budu služili kazne, povjerenje javnosti u sistem u zemlji će se povećati, i svi će biti ohrabreni da učestvuju u rješavanju različitih korupcijskih aktivnosti," izjavio je Betim Musliu, direktor Pravnog instituta na Kosovu.

Krajem februara, EULEX je uložio optužnicu zbog korupcije na Osnovnom sudu u Prizrenu protiv Muje i još petorice općinskih zvaničnika, zbog toga što su davali javno zemljište obrazovnom centru Gulistan, te javne objekte koledžu Mehmet Akif.

"Taj slučaj uključuje navode o ilegalnoj upotrebi i iskorištavanju zemljišta koje pripada općini Prizren, te druga djela koja su rezultirala teškim kršenjima prava niza oštećenih strana u građanskim sporovima," saopšteno je iz EULEX-a.

Uprkos tim optužnicama, gradonačelnik i drugi zvaničnici još su na dužnosti. Blerim Krasniqi, glasnogovornik EULEX-a, izjavio je da tužilaštvo ne odlučuje o tome da li će Muja ostati ili će biti sklonjen s dužnosti.

Iz državnog tužilaštva Kosova je saopšteno da prema postojećim zakonima, kad se podignu optužnice, zvaničnici mogu ostati na svojim pozicijama.

"Na osnovu člana 56. zakona o lokalnoj samoupravi, mandat gradonačelnika prestaje 'u slučaju osuđujuće presude za krivično djelo uz nalog za kaznu zatvora od šest mjeseci i više'," izjavio je Agron Maxhuni, direktor za praćenje pravnog stanja u općinama pri ministarstvu.

Ymer Berisha, glasnogovornik općine Prizren, izjavio je za SETimesda općina nije dobila nikakve zvanične optužnice sa suda.

Opozicioni pokret Vetëvendosje zapaža da je to četvrti gradonačelnik iz Demokratske partije Kosova protiv koga je podignuta optužnica za teška krivična djela.

"Taj nivo kriminala, korupcije i zloupotrebe funkcije dešava se ne samo na opštinskom nivou, nego i na centralnom nivou," kaže se u saopštenju za štampu Vetëvendosja, te dodaje da "iskorjenjivanje korupcije predstavlja preduslov za politički, društveni i ekonomski razvoj Kosova."

Međutim, građani ne žele da borba protiv korupcije zapada u glib politike.

"Pravdu treba vršiti, ali bez ... politike," izjavio je Ndue Paluca, trgovac iz Prizrena.

24-godišnja Rita Rexhepi kaže kako se nada da će najnovije optužnice za korupciju donijeti nešto novo.

"Teško je obaviti ikakav upravni posao a da ne moraš dati mito," kaže ona.

"Nadam se da će doći dan kad će se pritužbe građana uzeti u obzir."