Nova mjesta u Parlamentu Kosova?

Parlament Kosova mogao bi u okviru izmjena i dopuna ustava da usvoji odluku o još pet dodatnih rezervisanih mjesta za poslanike iz redova srpske zajednice, što bi predstavljalo rješenje van plana Martyja Ahtisaarija, piše dnevnik "Tribuna".

"Ahtisaari plus će započeti da se ostvaruje mogućim usvajanjem povećanja (broja) sjedišta za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova", kazali su za dnevnik međunarodni predstavnici na Kosovu bliski krugovima u dijalogu Beograda i Prištine, piše dnevnik.

Imajući u vidu osjetljivost ovog pitanja, isti izvori su rekli da prijektanti ove ideje su sugerisali predstavnicima Kosova da u ovom paketu, ubace u ovaj paket još pet dodatnih mjesta za albansku dijasporu.  

Prema ovom prijedlogu, Skupština bi imala 130 poslanika, a ne 120 kao što je sada. Međutim u opticaju je i prijedlog da Skupština ima 140 poslaničkih mjesta.

Za sada još uvijek nije jasno kako će se dodjeljivati tih deset novih poslaničkih mandata, da li će to biti podjeljeno prema broju glasova ili se planira da se pet mjesta rezerviše za nesrpske manjine. U svim varijantama, ovaj prijedlog bi podrazumijevao potrebu za ustavnim promjenama. Čak su projektanti ove ideje mislili da to kao prijedlog ubace u agendu političkih lidera za izborne reforme.