Glavni cilj razgovora Kosova i Srbije je EU

Dijalog između najviših zvaničnika Kosova i Srbije, koji se odvija u Briselu pod posredovanjem Catherine Ashton, ima za cilj učlanjenje dvije zemlje u Evropsku uniju, izjavio je specijalni izaslanik EU na Kosovu, Samuel Žbogar.

U pisanoj izjavi za dnevnik "Koha ditore", Žbogar je rekao da su u toku razgovori na tri koloseka. Prvi o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, drugi između predstavnika institucija Kosova i Srba sa sjevera Kosova i treći unutar srpski dijalog, odnosno dijalog između predstavnika Srba u institucijama Kosova i onih koji ne priznaju te institucije.

Žbogar smatra da su ova tri oblika dijaloga neophodan uslov za dugoročno i održivo rješenje za postojeće probleme na Kosovu.

Dijalog između Kosova i Srbije se nastavlja i osnovni je cilj učlanjenje Srbije i Kosova u EU.

"Međutim, neće biti dugoročnog prosperiteta dok Kosovo ne bude, shodno zakonima, standardima i istim svakodnevnim procedurama bavilo svim njenim građanima i dok se ne postigne normalizacija odnosa između Srba i Albanaca", rekao je Žbogar.

On je istakao da se to sada ne događa i da takvu situaciji dijalog između Kosova i Prištine treba da se poboljša.

Žbogar ocjenjuje da unutar srpski dijalog može pomoći u promjeni percepcija i da se, ono što je najvažnije, poboljšaju uslovi svakodnevnog života na cijelom Kosovu.

Ni jedan od ova dva posljednja dijaloga prema pisanju lista "Koha Ditore" nije započet.