Podrška američke vlade dijalogu

Ambasadorka SAD na Kosovu Tracy Ann Jacobson izjavila je za RSE da postoje sve šanse da dijalog Kosova i Srbije bude uspješan.

U izjavi za RSE ona je istakla da će asocijacija opština sa srpskom većinom biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, te je izrazila nadu za postizanje pomaka u rasformiranju paralelnih bezbjednosnih struktura.
"Drago mi je što imam mogućnost da još jednom izrazim potpunu podršku američke vlade za dijalog Kosova i Srbije uz posredstvo EU. Zahvaljujući rukovodstvu premijera Thaçija, zalaganju obje strane i ogromnom trudu EU i gospođe Ashton, ovaj dijalog ima sve šanse da bude uspješan", izjavila je ambasadorka.
"Normalizacija odnosa sa Srbijom", navela je "podrazumjeva poboljšanje životnih uslova za sve građane, uključujući i one na sjeveru, i to će u velikoj meri poboljšati šanse da se nastavi ekonomski razvoj".
"Kao što je navedeno u zahtjevima zaključaka Savjeta Evrope, normalizacija odnosa je takođe potrebna kako bi se obe zemlje kretale prema evropskim integracijama", rekla je Jackobson.
"Ima dosta pitanja na agendi. Čuli smo dosta toga oko asocijacije opština sa srpskom većinom, koja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Nadam se da ćemo videti pomake u tome i u drugim ključnim pitanjima, kao što je rasformiranje paralelnih bezbjednosnih struktura u narednim danima. Znam da je to težak zadatak, i cijenimo dobru volju svih strana ka unapređenju toga", izjavila je američka ambasadorka.
"Čuli smo jasno da je Vlada Kosova, premijer, rekao da neće biti izvršnih nadležnosti i direktnih izbora, to razumijemo i poštujemo. Ali ovo je nešto o čemu se pregovara u Briselu, uz posredstvo EU, i učešće dva premijera", zaključila je ambasadorka Jackobson u izjavi za RSE.