Iako je KEK negirao optužbe

Kosovska energetska korporacija suspendirala trojicu menaždera, iako je negirala optužbe za uvećane račune struje.


Nakon novih protesta zbog visokih računa za struju, Kosovska energetska korporacija suspendirala je trojicu menadžera, a nekoliko stotina građana Kosova protestiralo je ispred te kompanije u Prištini.
Nezadovoljni su zbog visokih računa za električnu energiju obračunatih za januar ove godine.
Iako su zvaničnici ove korporacije u više navrata negirali optužbe za neopravdano uvećane račune, u srijedu su saopćili da je suspendiran menadžer koji je radio fakture i dva druga menadžera kompanije za prištinski okrug.

Građani traže objašnjenja

Ovo je bio šesti građanski protest zbog računa za električnu energiju, koji su u većini slučajeva bili dvostruko veći od isporučenih u prethodnim mjesecima.
"Upravo sada smo saznali da je neko suspendiran. Hoćemo da saznamo zašto su ove osobe suspendirane. Do sada su stalno izjavljivali da nije bilo nepravilnosti, a sada  su odjednom ovi ljudi suspendirani. To znači da ovdje nešto nije uredu. Sada mi zahtijevamo da saznamo koje su bile nepravilnosti i koje mjere će se preduzeti da se to ne ponovi. To je i cilj ovog protesta“, objasnio je Yll Rugova, jedan od organizatora protesta.
Organizatori protesta su najavili da neće odustati dok ne dobiju objašnjenja.
Izvor: Al Jazeera