U Vraništu kod Dragaša

“Srbija neće nikada prestati da brine o Gorancima“, izjavio je Aleksandar Vulin u Vraništu kod Dragaši. On je rekao da je u Gori došao da se upozna sa problemima građana koji tu žive i da je u Briselu bilo prijedloga da se pitanje Gore rješava u okviru Zajednice srpskih opština.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, koji je u dvodnevnoj posjeti Kosovu izjavio je da je od rukovodstva opštine Gora dobio podršku da se pitanje ove opštine i njenih građana rješava u okvirima zajednice srpskih opština čije je formiranje predloženo u Briselu, prenosi KIM Radio.
“Goranci žele da budu tamo gde su oduvjek bili, na Gori, koju nisu napuštali ni u težim vremenima“, istakao je Vulin.
On je izrazio zahvalnost Gorancima što su oduvjek bili uz svoju državu i da zato Srbija nikada neće prestati da brine o njima.
“Mi smo pitanje Gore i Goranaca izneli i u Briselu ali ne kao problem već kao stav. Zajednica srpskih opština želi da Gora bude njen sastavni deo a to želi i Gora“, kazao je Vulin danas tokom posjete.
Građani Gore Vulina su upoznali sa problemima a najveći su, kako su kazali, sve učestaliji pritisci.
Seljman Osmani iz Kruševa kaže da je opstanak Goranaca nemoguć bez Republike Srbije jer 80 posto njih živi od Srbije.
"Mi smo opredeljeni prema Republici Srbiji ali nas pritiskaju da radimo po planu i programu Kosova. Oko 900 đaka nastavu na Gori pohađa prema nastavnom planu i programu Srbije a par desetina po kosovskom“, kazao je Osmani prenosi KIM radio. 
Direktoru vladine kancelarije za Kosovo Goranci su se žalili i na problem zdravstvene zaštite, jer na ovom području ne postoji zdravstvena institucija koja radi u sistemu Republike Srbije i da zbog toga imaju velikih problema sa zdravstvenim osiguranjem pošto to osiguranje kosovski zdravstveni sistem ne priznaje.
U Gori, prema posljednjem popisu održanom aprila mjeseca 2011.  godine živi 14.723 stanovnika. Goranaca ima 8.957, Bošnjaka 4.100, Albanaca 1.042, Turaka 202 i ostalih 395. Nastava isključivo po kosovskom planu i programu izvodi se samo u Kruševu.