Uprkos negodovanjima i dalje se vrše isključenja

I danas su održani protesti protiv lopovluka Kosovske energetske korporacije (KEK) organizirani u Prištini uz povelik broj građana, piše portal "Indeksonline".

Protestanti su uputili poziv i protiv KEK-a, gdje su neki dužnosnici ove korporacije smjenjeni.

"Lopovi u zatvoru", "Vratite radnike na posao", bili su neki od slogana protestanata. Protestima su se priključile i neke nevladine organizacije.

Prema riječima organizatora, protesti su omogućili da se aktiviziraju različiti institucionalni segmenti za postizanje datih zahtjeva, ali ove institucije nisu uspjele da riješe problem građana.

"Uprkos činjenici da je i Regulatorni ured energije izvjestio isto kako su bile i sumnje građana, o povećanju iznosa faktura, KEK je ponovo nastavio sa isključenjima i onih građana koji su se žalili na krađu od strane KEK-a. Ova akcija KEK dolazi zbog opšte institucionalne neodgovornosti. Grupa organiziranih građana smatra da bez kontinuiranih i masivnih protesta, aktuelna vlast Republike Kosova će i dalje ići protiv građana Kosova gledajući na njih kao na nemoćne da ovu vlast smatraju odgovornom. Znači stalni protesti, uporni i masivni, institucije Kosova će nastaviti smatrati kao normalnim i odobravati krađu građana Kosova ne samo putem faktura za struju", rekli su organizatori protesta.

S druge strane, Bord direktora Kosovske energetske korporacije je donio odluku da suspenduje vođu Distrikta u Prištini, pošavši od stava Međuvladine komisije za javna preduzeća i izvještaje dobijene od međuinstitucionalnih institucija vezano za nalaze iz fakturisanja električne energije za januar ove godine.

Ova vijest je potvrđena i od strane Ministarstva za ekonomski razvoj.

U saopštenju za medije ovog ministarstva stoji "da su ovom odlukom suspendovani menadžer fakturisanja u Diviziji za Snabdjevanje na nivou KEK-a, direktor Distrikta u Prištini, menadžer snabdjevanja u Prištini i čelnik za staranje u Distriktu Priština".

Odluka dolazi na dan kada je u Prištini upozoren još jedan protest građana protiv "povećanja cijena električne energije i uvredljivih faktura", u čiju potporu su stale i neke nevladine organizacije i neke opozicione političke partije.