Izvještaj State Departamenta

Kosovo je i dalje tranzitna zemlja droge čija je destinacija Evropa, ali nije proizvođač osnovne supstance, stoji u izvještaju američkog State Departamenta za međunarodnu strategiju kontrole narkoticima.

Godišnji izvještaj obuhvata razdoblje u 2012. godini.

U njemu se navodi da napori za borbu protiv krijumčarenja droge Kosovo koordinira na temelju Nacionalne strategije suzbijanja droga i Akcionog plana.

U prvih devet mjeseci 2012. godine, marihuana je supstanca koja je najviše bila zaplijenjena od strane organa reda (1.091,4 kg), zatim slijede heroin (51,5 kg) i kokain (7.2 kg), što je značajan porast u odnosu na 2011. godinu.

"Faktori koji utiču na napore Kosova u borbi protiv trgovine drogom odnose se na geografski položaj, nedostatak kontrole nad sjevernim opštinama, slabom ekonomijom i neefikasnom sistemu upravljanja granicom", navodi se u izvještaju.

"Nema sveobuhvatne procjene za korištenje droga na Kosovu. Na temelju dostupnih informacija, većina korisnika su muškarci u dobi od 18 do 35 godina starosti, a marihuana je supstanca koja se najviše koristi", stoji u izvještaju američkog departamenta, u kojem se podvlače napori ministarstava zdravlja i obrazovanja, organa reda i nevladinih organizacija o podizanju svijeti stanovništva nad rizicima korištenja droga.

"Veoma je teško ocijeniti u kojoj mjeri utiče korupcija u trgovini droge na Kosovu. Iako zakoni zabranjuju korupciju vezanu za narkotike, postoje tvrdnje da droga kruži na granici Kosova preko kamiona, autobusa i privatnih automobila, povremeno uz pomoć carinskih dužnosnika koji primaju mito".

U izvješću se zaključuje sažetkom saradnje i razmjene informacija između Kosova i susjednih zemalja, na neformalnim sastancima.

U tom kontekstu, istaknuta je saradnja Kosova sa Sjedinjenim Državama po pitanju borbe protiv droge, uključujući i tehničku pomoć i obuku koju pružaju za Kosovo, razne programe u Sjedinjenim Američkim Državama.