Thaçi obavijestio Jahjagu o susretu sa Dačićem

Premijer Kosova Hashim Thaçi obavijestio je predsjednicu Atifete Jahjagu o detaljima šeste runde dijaloga u Briselu, među kojima je i mogućnost uspostavljanja Zajednica većinski srpskih opština na teritoriji cijelog Kosova, kao ustavno i zakonsko pravo i obaveza koja proističe iz Ahtisaarijevog plana, saopštio je kabinet predsjednice Kosova.

Thaçi je Jahjagi prenio detalje šeste runde dijaloga u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao dvije susjedne suverene i nezavisne države, navodi se u saopštenju.
 
Thaçi je rekao da je dijalog, koji se odvija pod okriljem Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, donio praktične rezultate u ostvarivanju niza sporazuma koji olakšavaju život i rad građana obje zemlje i doprinose miru i stabilnosti u regionu.
 
Thaçi je prenio da se razgovaralo o raspuštanju svih paralelnih struktura koje je do sada finansirala Srbija, čime se stvaraju uslovi da se u četiri opštine na sjeveru organizuju izbori za skupštine i gradonačelnike, na kojima će građani moći da izaberu legitimne zastupnike i vlast.
 
"Udruženje većinski srpskih opština biće uspostavljena na cijeloj teritoriji Kosova, kao ustavno i zakonsko pravo i obaveza koja proističe iz Ahtisaarijevog paketa", rekao je Thaçi i dodao da je funkcija koordinacije i više saradnje najbolji način ostvarivanja zajedničkih interesa u cilju bolje usluge za sve građane.
 
On je rekao da će na narednom sastanku u Briselu, 20. marta, biti razgovora o specifičnim uslovima realizacije ovih sporazuma.
 
"Jahjaga je podržala dijalog kao jedini način da se riješe sva pitanja i predstavlja doprinos miru i stabilnosti, razumijevanju i saradnje među ljudima, narodima i državama", navodi se u saopštenju.