Na hranu i piće premašuje se svako ograničenje

Kada je riječ o hrani, nikada ne kažu - ne. Ministri, zamjenici ministara i savjetnici u Vladi Kosova su posvjedočili da su u stanju da svakog mjeseca potroše do posljednjeg centa za ručkove i večere. Čak u većini slučajeva su premašili svaki ograničen limit za hranu i piće koliko god je to moguće.

Finansijski izvještaji pokazuju da mnogi ministri i drugi visoki dužnosnici, osim što su mnogostruko prekoračili norme troškova, čak su i za to osigurali račune, piše list "Tribuna".

To je, prema poznavaocima ekonomskih prilika, proizilazi da oni u saradnji sa hotelskim preduzećima u kojima su objedovali, potpisali lažne fakture a novac u gotovini su uzeli za sebe.

Ministrica integracija, Vlora Çitaku je najveći potrošač državnog budžeta na ručkove i večere. Ona je u 2011. godini potrošila četiri puta više nego što joj je dozvoljeno zakonom. Çitaku je u 2011. godini na službene ručkove potrošila 21.517 eura iako je zakonom mogla da potroši samo 6000 eura.

Za razliku od nje, zamjenik premijera Hajredin Kuçi u toku godine je potrošio 13.079 eura. S druge strane ministrica Mimoza Kusari-Lila je potrošila na ručkove i večere 5.654 eura.