Prizren: Protestni marš protiv dužnosnika opštine

Pokret "Samoopredjeljenje" u Prizrenu je danas organizovao mirni marš protiv predsjednika opštine Ramadana Muje. Oni su izrazili svoje nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalazi opština Prizren. Protest pod sloganom "Ostavka nije dovoljna" (Dorëheqja nuk mjafton) počeo je sa trga "Šadrvan" da bi se završio ispred "Bijele kuće".

"Nakon brojnih optužbi i kontinuiranih optužbi ne samo od nas, uprkos skandalima i lošoj reputaciji, do sada nijedan opštinski rukovodilac nije podnio ostavku. Dok u demokratskim državama osumnjičeni rukovodioci podnose ostavke i zbog nekih banalnih razloga, lokalni rukovodioci u opštini Prizren, uprkos velikom broju procesa protiv njih zbog zloupotrebe službenog položaja, još uvijek bezbrižno nastavljaju sa radom i bez davanja ikakvog objašnjenja zbog njihovoh djela. Došlo je vrijeme za pravdu i svođenje računa. Sada ni presecanje vrpci niti postavljanje asfalta im neće pomoći. Ramadan Muja zajedno sa svim korumpiranim dužnosnicima, osim ostavke treba dati 'odgovor' za svaki zloupotrebljen cent", rekao je organizacioni sekretar Ogranka Pokreta "Samoopredjeljenje" u porizrenu, Faruk Dakaj.

S druge strane, Artan Abrashi zatražio je od istražnih i pravosudnih organa da istraže rad u svim opštinskim direktorijatima. "Mi, građani Prizrena, tražimo hitnu ostavku Muje i kažnjavanje svih krivaca za sve što su učinili na štetu građana", rekao je Abrashi.
 
Prema njegovim riječima, u opštini Prizren, funkcionisalo je i to da u dva mandata ljudi od socijalnih slučajeva su postali bogataši.
 
Predsjednik Pokreta "Samoopredjeljenje" u Prizrenu, Arber Rexhaj, okrivio je aktuelnu lokalnu vlast zbog velike nezaposlenosti i stagnacije ekonomije, s jedne strane i ogromnim bogaćenjem struktura na vlasti.
 
"Opštinski direktorijati su prerasli u stranačke ogranke, gdje je procvjetala korupcija, nepotizam i ostale negativne pojave, činjenicu koju najbolje svjedoče istrage koje se vode protiv mngoih rukovodioca", rekao je Rexhaj. On je zatražio hitnu ostavku Ramadana Muje.
 
Tokom protestnog marša nosile su se i ove parole: "Dolje Ramadan Muja džambas" (Poshtë Ramandan Xhambazi), "Prizren ne zaslužuje ovakvu vlast" (Prizreni nuk e meriton këtë qeverisje), "Vlast kriminala, od kriminala i za kriminal" (Pushteti i krimit, nga krimi dhe për krimin), "Dolje mafiokracija" (Poshtë mafiokracia), kao i uzvici "S lopovima nema države" (Me hajna, nuk ka shtet), "Ostavka nije dovoljna" (Dorëheqja nuk mjafton).

Policija u Prizrenu je proteste okarakterisala kao mirne. Prema njihovom izvještaju na protestima je bilo oko 350 učesnika.