Lobiranje bi trebalo biti čisto i bez obećanja

Bivši ministar vanjskih poslova Kosova Skënder Hyseni je izrazio zabrinutost da u nekim zemljama, koje su visoki dužnosnici Vlade posjetili kako bi osigurale priznavanje Kosova, uradili su različite transakcije radi dobita.

Gospodin Hyseni je kritikovao sadašnju vladu, dodajući da bi pitanje lobiranja trebalo biti čisto i bez obećanja.
 
"Zabrinut sam tu i tamo izjavama i od samog zamjenika premijera, pomekad i samog ministra, u nekoj zemlji, uzmimo na primjer Afriku, gdje je pokušano da se učine razne transakcije u koje su uključena i priznanja, bilo raznim investicijama, bilo kupovinom kompjutera, jer je bilo govora i o ovome", rekao je Hyseni.

Hyseni kaže da država Kosovo ne smije i ne treba biti izgrađena na lažnim i krivim premisama, kao što su razna obećanja oko investicija i pomoći.

"Ako se daju obećanja u nekoj afričkoj državi, veoma nerazvijenoj o ogromnim investicijama i na kraju ne ispadne ništa od tih investicija, ona država kasnije će imati velike poteškoće da odluči da prizna Kosovo".

"Imam realnu zabrinutost ako su negdje primjenjene takve metode koje ne čine dobro Kosovu i štete samom procesu priznanja", izjavio je Hyseni za Radio Slobodna Evropa.

No, najviši dužnosnici Vlade, odbacili su takve izjave, rekavši da pomenute stvari poput ovih koje je pomenuo bivši diplomata se nisu nikad dogodile.

Zamjenica premijera, ujedno i ministrica Trgovine i Industrije, Mimoza Kusari-Lila, iz redova AKR-a rekla je za Radio Slobodna Evropa da takve izjave su štetne za državu Kosovo, pošto ne stoje.

"Takvo nešto se nije dogodilo i nije se ni pokušalo, a to se neće dogoditi ili neće se pokušati. Zainteresiranim državama u procesu lobiranja predstavljena je činjenica i argument zašto trebaju priznati Kosovo. Predstavljene su mogućnosti za suradnju, kao što znate, u različitim područjima, u kulturi, obrazovanju, ekonomiji - veoma važne".
 
"I sve to mora ostati kao argument zajedno sa voljom građana Kosova i to je dosljedno bio i argument", rekla je Kusari-Lila.

Prema njenim riječima Kosovo nema fondova "kako bi korumpiralo države te dobilo priznanja".

Međutim, dok opozicione partije procjenjuju da je za kosovsku diplomatiju i 2013. godina počela sa velikim brojem problema, ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hoxhaj je nedavno izjavio da ministarstvo koje on vodi, ima konkretan plan rada za 2013. godinu.