Propagandni potez ili ...

Zamjenik premijera Kosova Slobodan Petrović prvi je kosovski Srbin koji je od uvođenja protektorata kao član prištinskog tima učestvovao u dijalogu s Beogradom, piše Danas.

Iako je Samostalna liberalna stranka, čiji je lider, od početka tehničkog dijaloga u Briselu, 8. marta 2011, tražila mjesto u razgovorima, kosovski premijer Hashim Thaçi je juče Petrovića, koji je i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu, "ubacio u igru".
Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je riječ o "provokaciji i propagandnom potezu Prištine, koji ne bi trebalo, niti bi smio suštinski da utiče na pregovore u Briselu". 
On kaže da je "ulozi SLS najsličniji primer "Egipćana" i "poštenih Albanaca" u timu Srbije na pregovorima u Rambujeu 1999." i da Petrovićevo učešće u briselskom dijalogu ne znači "legalizaciju SLS u Beogradu". 
 "Ovim je samo objelodanjeno ono što se znalo - da je riječ je o Thaçijevim Srbima. Kao što je Slobodan Milošević imao svoje Albance, Thaçi sad pokazuje da ima svoje Srbe. SLS nema nikakvu političku težinu i značaj, a sada je jasno i zašto u Beogradu niko sa njima nije htio da se sastane", kaže on za Danas. 
Bojan Stojanović, funkcioner SLS i predsjednik opštine Gračanica u kosovskom sistemu lokalne samouprave, negira takve ocene. 
"Svi koji mogu da pomognu, treba da učestvuju u pregovorima. Pitanje je samo zašto ranije nismo uključeni. Ako se u Briselu razgovara o pitanjima lokalne samouprave, resornom ministru je mesto tamo, jer može da doprinese pronalaženju rešenja. Mi nismo „Tačijevi Srbi“ - SLS pokušava da pomogne i spremna je preuzme odgovornost, a pitanje je šta su bili Srbi koji su učestvovali u kosovskim institucijama od 1999. do sada", izjavio je on za Danas. 
Pred polazak u Brisel, Slobodan Petrović je izjavio za Glas Amerike da je "za srpsku zajednicu jako važno to što su srpski predstavnici u kosovskoj vlasti uključeni u pregovarački proces", ali da je "najvažnije je da se dogovori primene na terenu". On je najavio da će uskoro u Beogradu razgovarati s predstavnicima vlasti u Srbiji, ali nije mogao da precizira datum.