Asocijacija srpskih opština

Visoki savjetnik predsjednice Kosova, Ramush Tahiri kaže da je stvaranje asocijacije srpskih opština predviđeno i Ahtisarijevim planom, ali ne i izvršna ovlašćenja.

U interviju za dnevnik Epoka e Re, Tahiri je rekao da je mogućnost stvaranja asocijacije opština sa srpskom većinom predviđeno u paketu Martija Ahtisaarija koji je osnov za uređenje odnosa na Kosovu i koji je u cijelosti dio ustava Kosova. 
"Stvaranje asocijacije opština je i evropska norma. To je utvrđeno i u Ustavu i zakonima zemlje. Ne može se reći da Srbi građani Kosova ne mogu imati asocijaciju opština u kojima su oni većinski narod", rekao je Tahiri. 
On ocjenjuje da svi koji kritikuju stvaranje asocijacije opština sa srpskom većinom ne uzimaju u obzir Ustav i kosovske zakone. 
"Takvi se pozivaju na srpske zakone i platformu. Kosovo i njene institucije imaju legalitet i legitimitet rješavanja pitanja. Institucije Srbije ne mogu da odlučuju u ime kosovskih Srba i ne predstavljaju njihove interese. Srbi na izborima biraju svoje predstavnike na svim nivoima organizovanja vlasti na Kosovu i dobro je da je zamjenik premijera Kosova iz redova srpske zajednice dio delegacije Kosova u razgovorima u Briselu", kazao je Tahiri. 
Prema njemu u Ustavu Kosova i zakonima je utvrđeno da asocijacije opština nemaju zakonodavna niti izvršan ovlašćenja. Takva ovlašćenja nema ni asocijacija opština Kosova.