Sumnje u institucije Kosova!

Sumnje dužnosnika Evropske unije prema institucijama Kosova, zbog korupcijskih afera i lošeg upravljanja poslovima, utiče na liberalizaciju viznog režima za građane naše zemlje i njihovu integraciju u Evropi, odgodiće još više nego što je predviđeno, procjenjuju analitičari i opozicija.

Jedno od pitanja kojim je EU nedavno pokazala da nema više povjerenja prema institucijama Kosova, je slučaj repatrijacije i reintegracije osoba vraćenih na Kosovu. Vlada Kosova, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, je u 2011. godini potrošilo samo 11 posto iz izdvojenog fonda za ove osobe, a u 2012. godini je potrošilo oko 50 posto, dok Kosovari koje zapadne zemlje vraćaju na Kosovu, zbog njihovog nepravilnog statusa u Evropi, nastavljaju da budu bez krova nad glavom, bez posla, bez obrazovanja i bez integracije.
Prije nekoliko dana, EU je izdvojila iznos od 1,5 miliona eura pomoći repatriranim osobama, ali tim sredstvima će upravljati sama EU.
List “Zëri” je izvjestio da je plan EU bio da novac od ovog projekta se potroši od same Vlade, ali činjenica da ona nije potrošila ni svoj novac za repatrijaciju, je netjerao da evropske zemlje izgube povjerenje.
Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) i član Odbora za evropske integracije, rekla je da ne samo pitanje sredstava za povratnike, već su i mnogi drugi propusti ove vlade koji su učinili da EU izgubi povjerenje prema domaćim institucijama.
"Ovako dok imamo ovakvu neefektivnu vladu, korumpiranu i sa različitim korupcijskim aferama trpjećemo kašnjenja na putu prema integracijama i liberalizaciji viza”, rekla je Osmanijeva. Prema njenim riječima, dovoljno je pogledati posljednji izvještaj Evropske komisije za liberalizaciju viza, gdje se oštro kritikuje i proces povratnika.