Hashim Thaçi povodom jučerašnjeg događaja

"Srbija može priznati Kosovo, ali šta će nakon toga napraviti Miloševićevi ostaci u našoj zemlji?" kazao je Thaçi, osvrćući se na protest pokreta Vetëvendosje.

Nakon dvosatnog prekida rada Skupštine Kosova, premijer Hashim Thaçi se obratio poslanicima i informisao ih o proteklim razgovorima sa premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Thaçi je prokomentarisao i prijepodnevne proteste poslanika opozicije i istakao da se zasjedanje Skupštine pretvorilo u cirkus.

"Danas sam imao namjeru da informišem poslanike, ali spriječili su me ljudi koji dijele Miloševićevu ideologiju. Nakon ovoga neću prisustvovati sjednicama Skupštine sve dok se ne obezbijedi moral i mogućnost rada Skupštine", rekao je Thaçi.

Poslanici opozicije su protestovali tokom prijepodnevnog zasjedanja Skupštine, otvorivši transparente na kojima je pisalo "Hashimovo Kosovo". Tim povodom, premijer Thaçi održao je konferenciju za novinare, na kojoj se obratio građanima Kosova, pozitivnim ocjenjujući razgovore u Bruxellesu.

"Prihvatam da nas Srbija još uvijek nije zvanično priznala, ali su nas priznali kao susjednu zemlju, dok su sjeli sa nama za isti sto da razgovaramo", istakao je Thaçi, dodavši da će doći i taj dan kada će Srbija zvanično priznati Kosovo.

"Srbija može priznati Kosovo, ali šta će nakon toga napraviti Miloševićevi ostaci u našoj zemlji?", naveo je Thaçi, osvrćući se na protest pokreta Vetëvendosje.

"Oni tvrde da bi osnivanje Unije srpskih opština na sjeveru Kosova imalo katastrofalne posljedice po cjelovitost i suverenitet naše zemlje. Ja osluškujem međunarodnu zajednicu i tvrdim vam da do takvih posljedica neće doći, jer, Ahtisaarijev plan predviđa osnivanje takve unije", naglasio je Thaçi.

U saopštenju pokreta Vetëvendosje istaknuto je kako će se demokratski protesti protiv Thaçija nastaviti.