Bivši ministar za zajednice i povratak

Mješovito veće dvoje sudija iz EULEX-a i jednog lokalnog sudije, kojim je predsjedavao sudija iz EULEX-a u Osnovnom sudu u Prištini, oslobodilo je optužbi Slavišu Petkovića, bivšeg ministra za zajednice i povratak i osudilo bivšeg stalnog sekretara i bivšeg šefa odjeljenja za nabavke ovog ministarstva po optužbama za krivično djelo korupcije. Pored toga, sud je po sličnim optužbama proglasio krivim još osam drugih osoba.


Slaviša Petković je oslobođen svih optužbi.

Branislav Grbić je proglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i prevare na dužnosti i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Nemanja Vujović je proglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i prevare na dužnosti i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

Sud je, pored toga, Branislavu Grbiću i Nemanji Vujoviću naredio zabranu vršenja funkcija u javnoj upravi ili javnoj službi za period od dvije godine. 

Muhamet Sadiku, Ruyhdi Prebreza, Ismet Hasani i Fidan Sadiku proglašeni su krivim za krivično djelo prevare na službenoj dužnosti u saizvršilaštvu i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Rifat Sadiku, Shemsi Haliti, Gani Zeneli i Driton Hamiti proglašeni su krivim za krivično djelo prevare na službenoj dužnosti i osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Navedene kazne zatvora izrečene za optužene Muhameta Sadikua, Ruzhdija Prebrezija, Ismeta Hasanija, Fidana Sadikua, Rifata Sadikua, Shemsija Haljitija, Ganija Zeneljija i Dritona Hamitija odložene su za period od tri godine.

Postupak je vodio specijalni tužilac iz EULEX-a iz Specijalnog tužilaštva Kosova.