Ne zna se kada će novac biti vraćen

Iako su posljednjih dana vrata Kosovske energetske korporacije zauazeta protestantima sa različitim zahtjevima zbog "naduvavanja" faktura, i žalbama zbog povećanja tarifa, ova Korporacija ima i svoje obaveze, koje su milionske, prema Vladi Kosova. KEK je obavezan da Vladi svakog mjeseca vraća po 500 hiljada eura. Deset miliona su dio obaveza koje duži KEK Vladi Kosova, koja je davala kredite KEK-u u vrijeme UNMIK-a. Također postoji još 100 miliona eura za koje još uvijek nema sporazuma kako će i kada biti vraćeni.

Vlada Kosova je izdvojila 10 miliona eura iz konsolidovanog budžeta Kosova i prebacila ih na žiro račun KEK-a preko Kosovske agencije povjerenja, piše list "Zëri".

Ugovor za uzimanju kredita iz budžeta Kosova je potpisan od strane bivšeg Ministrarstva ekonomije i finansija, bivšeg Povjerilačke agencije Kosova i Kosovske energetske korporacije. Dugo vremena KEK je odbijao da vrati ovo dugovanja s obrazloženjem da je ovaj dug uzet prije nego se desilo pretvaranje KEK-a u korporaciju. Korporacijom su stvorena dvije kompanije, naime "KEK sh.a." i "KEK Holding". Kredit od 10 miliona eura je predviđen da bude vraćen tokom 2009. godine, ali njegovo vraćanje je počelo tek 2012. godine.

Uzeti krediti iz budžeta kosova još od 2005. godine bili su planirani za kapitalne investicije. Osim tih kredita, Vlada Kosova je godinama izdvajala na desetine miliona u formi subvencija za Kosovsku energetsku korporaciju.