Na Univerzitetu u Prištini

Na Univerzitetu u Prištini, promovisan je projekat digitalizacije akademskih i administrativnih usluga. Rektor UP-a, Ibrahim Gashi, kazao je da se ovaj proces odvija dobro, jer kako je naglasio, njime će biti olakšan pristup studentima, profesorima i administraciji UP-a.

Prema Gashiju, ugrađena je kompjuterska mreža unutar UP-a, sa bazom podataka, elektornskim sistemom menadžiranja za studente, kompjuterskom laboratorijom i ostalim uslugama. 
Prema statistikama koje je predočio rektor Gashi, u ciklusu bačelora tokom 2013. godine, ispite je online prijavilo 13 hiljada i 789 studenata, pupunjeno je i ažurirano 60.460 prijavnih listića, a ocjenjeno je online 25.634 studenata. Ispite preko digitaliziranog sistema su prijavili i studenti mastera.
“Online ispiti za master prijavilo je 1.817 studenata, dok je uručeno 5.620 prijava i online registrirano 257 ocjena”. 
Projekt digitalizacije rektor Gashi je ocjenio veoma važnim za budućnost Univerziteta u Prištini, aludirajući na digitalizaciju dijela koji omogućava kontrolu profesora oko organiziranja predavanja.
On je to potvrdio i činjenicom da se na Filološkom fakultetu već koristi takam modul te da će slično biti urađeno i na ostalim fakultetima. Rektor je još dodao da će digitalizacijom prijemnih ispita biti izbjegnuta mogućnost eventualnih zloupotreba.