Formiranje novih opštinskih organa

Kosovske institucije planiraju da do jeseni ove godine održe izbore u opštinama na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo. Time će se, kažu, privesti kraju funkcionisanje srpskih paralelnih struktura u tom dijelu zemlje. Takve izbore, rečeno je, organizovala bi misija OEBS-a iz koje su potvrdili da još uvijek nema zvaničnog zahtjeva za tako nečim.

Srbi na sjeveru, međutim, poručuju da bez obzira šta Beograd dogovori, to nije obavezujuće za njih. 
Zvaničnici u Prištini navode da je na posljednjem sastanku u Briselu sa Beogradom dogovoreno da se ugase ilegalne strukture i da se izvrši transformacija ostalih struktura u legalne kosovske institucije. 
Ramush Tahiri, savjetnik predsjednice Kosova Atifete Jahjage, kaže da su se Priština i Beograd složili da se u septembru ili oktobru ove godine održe izbori u tri opštine na sjeveru Kosova, da se pokuša uspostavljanje opštine sjeverna Mitrovica, a kako bi kasnije došlo do izbora i u tom dijelu.
Bez obzira na procenat učešća na izborima, došlo bi do formiranja novih opštinskih organa, a time bi se ugasile paralelne strukture Srbije, kazao je Tahiri.
Kompletan članak možete pročitati OVDJE!