LDK, Samoopredjeljenje i AAK žele promjene

Ministar unutarnjih poslova, Bajram Rexhepi, uskoro bi mogao biti suočen sa zahtjevom ili prijedlogom za razrješenje sa pozicije koju drži.

Kako je saznao list "Tribuna", tri opozicione stranke, LDK, Samoopredjeljenje i AAK planiraju da za razrješenje Rexhepija upute zahtjev Skupštini.

Jedan poslanik koji dolazi iz redova ovih partija izjavio je za list da pitanje podizanja zahtijeva putev kojeg će biti zatraženo od Thaçija da razrješi Rexhepija je rapravljano među predstavnicima opozicionih partija.

"Mi, opozicione partije smo razgovoari i dogovorili smo se da ove radnje Ministarstva moraju prestati.  Ima spremnosti i ovaj posao će biti urađen u Skupštini", rekao je izvor.

Opozicija, prema njegovim riječima, je natjerana da uradi ovakve planove pošto sam ministar Rexhepi nema namjeru dati ostavku, a i sam premijer ga ne razrješava dužnosti.

Tri opozicione partije službeno ne govore o podizanju inicijative, ali izražavaju spremnost da podrže svaku raspravu koja bi mogla dovesti do razrješenja ministra.

Dardan Mulliqaj, sekretar Pokreta "Samoopredjeljenje" je rekao da će njegov subjekt podržati svaku formu reagovanja koja će dovesti do razrješenja Rexhepija sa pozicije koju drži. Ali, on je insistirao da se ovo ne desi bez rasprave u Skupštini.

"Mi ćemo podržati takvu inicijativu. Također ćemo tražiti od Skupštine da izrazi svoje mišljenje o njegovom razrješenju sa pozicije i pokretanje istrage" rekao je Mulliqaj.

Iste stavove o razrješenju Rexhepija je dao i Demokratski savez Kosova. Poslanik Arban Gashi je izjavio da ne samo ministar, negos e treba cijela Vlada treba ukloniti.

"Svi su na istom nivou. Mi smo da se cijal vlada ukloni", rekao je Gashi.

Ni Alijansa za budućnost Kosova nema namjeru sjediti skrštenih ruku kada je riječ o ovome. Poslanik Ahmet Isufi je kazao da bi i njegova partija bila pro djelovanju za razrješenje Rexhepija.