Period će trajati od dvije do tri godine

Očekuje se da sjever Kosova u početku pređe jednu prijelaznu fazu sve do konačnog rješenja koja će biti određena u sklopu novog dijaloga koji će u budućnosti voditi Priština i Beograda.

Izvori bliski toku pregovora rekli su za list "Tribuna" da će to biti faza uspostavljanja neke vrste normalnosti koja će trajati od dvije do tri godina.

No, krajnje rješenje za sjever će biti traženo u nekom drugom procesu nakon ovog perioda.

Prema njima, Bruxelles je jasno dao do znanja Beogradu da o odluci o pregovori za EU integracije će morati ubrzo napraviti neki napredak u dijalogu s Prištinom, što može značiti jednu "mekšu" tranziciju sjevera Kosova.

S druge strane, Priština će svojom konstuktivnošću imati koristi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i jasnije perspektive o procesu liberalizacije viznog režima.

Kako bi Kosovo i Srbija krenuli naprijed u procesu evropskih integracija, ovi izvori kažu da je u roku od dva mjeseca, Hashim Thaçi i Ivica Dačić trebaju osigurati provedbu sporazuma koji će biti prezentovani na kraju od strane barunice Catherine Ashton u formi zaključaka.

Ti sporazumi, među ostalim, predviđaju da Beograd povuče svoje strukture policije i obajveštajne službe sa sjevera i da omogući KFOR-u i EUELX-u da održavaju stabilnost i sigurnost. Posebnu ulogu može imati i Policija Kosova, ali njeno funkcionisanje na sjeveru može varirati ako se strane dogovore u međuvremenu.