Potvrđeno u Evropskoj komisiji

Nova runda dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine biće održana 4. marta, potvrđeno u Evropskoj komisiji.

Kosovska predsjednica Jahjaga dala je punu podršku dijalogu koji se vodi u Briselu [Anadolija]
Nova runda dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine bit će održana 4. marta, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji (EK).
Funkcioner EK-a, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će se predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci tog dana sastati u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
Šesta runda razgovora bit će posvećena srpskim institucijama na sjeveru Kosova, a tehnički dijalog na nivou radnih grupa, prema pisanju prištinske štampe, već je u toku.
Srpske opštine
Hashim Thaçi informirao je u utorak predsjednicu Kosova Atifete Jahjaga da je tokom njegovom susreta s Ivicom Dačićem 19. i 20. februara u Briselu postignuta načelna saglasnost da se rasformiraju policijske i obavještajne strukture Srbije na sjeveru Kosova, javlja Fena.
Tokom razgovora u Briselu, uz prisustvo šefice za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton, postignut je i dogovor o formiranju asocijacije opština sa srpskom većinom na sjeveru zemlje, kao i da u četiri opštine na sjeveru budu održani izbori za skupštine opština i za gradonačelnike, a da se ponovo pokrene pravosudni sistem stvaranjem sudova u Leposaviću i Zvečanu.
U saopćenju iz kabineta kosovske predsjednice navodi se da je Thaci rekao da su ova rješenja u okviru punog poštovanja Ustava i kosovskih zakona i da imaju snažnu međunarodnu podršku, da su funkcionalna i prihvatljiva za sve građane.
Predsjednica Kosova je istakla da se svi sporazumi postižu po najvišim evropskim normama te da "osiguravaju suverenitet, teritorijalni integritet i ostvarivanje vlasti na cijeloj teritoriji zemlje".
Jahjaga je dala punu podršku dijalogu koji se vodi u Briselu i istakla da se ovim potvrđuje da je "dijalog jedini uspješan put za normalizaciju odnosa između dvije susjedne, nezavisne i suverene države".
Kosovski premijer je informirao Jahjagu i o pripremama i očekivanjima od sljedećeg sastanka s Dačićem.
Projekt readmisije
EU će, putem twinning projekta vrijednog 1,5 miliona eura, podržati readmisiju i reintegraciju lica vraćenih na Kosovo u procesu repatrijacije, saopćeno je iz Ureda EU-a u Prištini.
Projekt okuplja finske, austrijske, mađarske i kosovske eksperte i predstavnike vlasti, javlja Tanjug.
"Ovaj dvogodišnji projekt pomoći će stvaranju efikasnog sistema za upravljanje administracijom i migracijom i pružanju društveno-ekonomskih mjera za vraćene pojedince i porodice", navedeno je u saopćenju.
EU će nastaviti pružati podršku vlastima da ispune zadatak, jer se svake godine oko 2.000 lica vraća na Kosovo iz država članica EU-a.
Projektom će rukovoditi Ured EU-a na Kosovu, a realizirat će ga austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji s kosovskim vlastima.
Partneri u provođenju projekta su finski Nacionalni institut za zdravlje i socijalnu zaštitu, Ministarstvo zapošljavanja i ekonomije i mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Izvor: Al Jazeera