Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocjenio je u utorak da bi historijski dogovor o sjeveru Kosova mogao biti postignut u naredne dvije runde dijaloga Beograda i Prištine.

U intervjuu za italijansku agenciju Nova, Kacin je rekao da je Beograd učinio mnogo da ispuni zadate kriterijume i da je, bez ozbira na ozbiljne sumnje koje dolaze iz Njemačke, i dalje optimista po pitanju mogućnosti da Srbija u junu dobije datum.
"Ključni uslov je normalizacija odnosa sa Prištinom, oblast u kojoj smo vidjeli značajan progres. Uvjeren sam da će Komisija u izvještaju, kao i članice EU, pa i Njemačka, prepoznati napore koje Srbija čini", kazao je Kacin i dodao da Njemačka direktno nadgleda implementaciju dogovora preko Kfora.
Upitan da li neuspeh u petoj rundi dijaloga može da ugrozi početak pretpristupnih pregovora Srbije sa EU, Kacin je podsjeto da je pitanje sjevera najosjetljivije u dijalogu i da niko ne očekuje da ono bude rješeno na prvom susretu.
"Veoma je važno to što se Priština složila sa zajednicom srpskih opština. Nadam se da će premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi postići sveobuhvatno rješenje za sjever u naredne dvije runde dijaloga", kazao je Kacin.
"Historijski dogovor je nadohvat ruke i siguran sam da će Dačić i Thaçi iskoristiti tu priliku", kazao je Kacin.