Asocijacija srpskih opština na sjeveru

Stvaranje Asocijacije srpskih opština nije u suprotnosti s Ustavom Kosova, kaže predsjednik ustavne komisije Skupštine Kosova Arsim Bajrami.

Bajrami, koji je profesor ustavnog prava, u intervjuu za Radio Kosova, izjavio je da proces treba posmatrati u kontekstu koncepta Martija Ahitsaarija, koji je dozvolio mogućnost međuopštinske saradnje, ali i mogućnost saradnje opština u međudržavnom kontekstu.
"To je evropska praksa kojom se dozvoljava međuopštinska saradnja i ako ova asocijacija ima tu namjeru, da obezbjedi koordinaciju aktivnosti u opštinama na sjeveru zemlje, onda ne predstavlja neku opasnost za ustavno uređenje Kosova. Svakako, ne treba dozvoliti bilo kakva ovlašćenja vlasti za tu asocijaciju ili ovlašćenja koja ima centralna vlast na nivou zemlje", kazao je Bajrami. 
On je dodao da asocijacija ima samo funkciju koordinacije saradnje i konsultacija, bez ovlašćenja da odlučuje ili da ima zakonodavna ovlašćenja. 
"Ako bi asocijacija imala dodatna ovlašćenja van ovlašćenja koja pripadaju asocijaciji opština koja djeluju unutar Republike Kosovo, onda bi to predstavljalo smetnju za funkcionisanje jedinstvenog ustavnog sistema Kosova i direktno bi bilo u sukobu s Ustavom i našim ustavnim sistemom", ocjenio je Bajrami. 
Upitan da li stvaranje zajednice opština na severu predstavlja izlazak iz ustavnog uređenja Kosova, rekao je da još nije objavljen koncept te asocijacije. 
"Međutim, ako asocijacija opština na sjeveru ima ista ovlašćenja kao i asocijacija opština Kosova u drugom dijelu Kosova, nema opasnosti ili smetnje za funkcionisanje jedinstvenog ustavnog poretka", ocjenio je on. 
Bajrami je rekao da pravi naziv takvog tijela treba da bude Asocijacija opština na sjeveru Kosova, a ne zajednica opština na sjeveru Kosova i da to ne predstavlja stvaranje srednje vlasti na Kosovu između opština i centralnog nivoa. 
"Mi kao Skupština, ali i kao institucije Kosova, ne treba da dozvolimo raspodjelu ili dekoncentraciju ovlašćenja vlasti s centralnog nivoa na takve asocijacije ili zajednice, jer se jedino tako omogućava funkcionisanje jednistvenog sistema lokalne samouprave", kazao je on. 
Poslanici LDK i pokreta Samoopredeljenje su juče na sednici Vlade optužili premijera Kosova Hashima Thaçija da je razgovorima o zajednici opština na sjeveru izašao izvan plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i ustavnih rješenja. 
Sličan stav ima i stručnjak za lokalnu samoupravu i visoki zvaničnik Alijanse za budućnost Kosova (AKR) Besnik Tahiri.